Italija

italia pexel voznja camcima

ITALIJA smeštena je na jugu Evrope u samom srcu Mediterana. Obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri velika ostrva na Sredozemnom moru: Sardiniju, Elbu i Siciliju. Graniči se sa Slovenijom, Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, a unutar nje sa San Marinom i Vatikanom. Prostire se na površini od 301.338 km² .

Republika Italija je unitarna parlamentarna republika.
Nastala ujedinjenjem italijanskih gradova-država, a nezavisnost je priznata 17. marta 1861. god. Italija se deli na 20 pokrajina, a one se dele na 95 oblasti.
Sa svojih 60 miliona stanovnika spada u 4-tu najmnogoljudniju zemlju članicu EU, od toga je u najvecem i glavnom gradu Rimu smešteno 2 617 175 stanovnika.

Službeni jezik je italijanski.
Valuta: Euro € (EUR)
Vremenska zona: Srednjoevropsko vreme UTC+1, a leti srednjoevropsko letnje vreme UTC+2.

Klima Italije je raznolika, od Alpa gde je oštra planinska klima, preko viših regiona Apenina gde je umereno-kontinentalna, do primorskog dela gde je prava sredozemna klima.
Italija je zemlja različitosti i da biste je doživeli na pravi način morate je obići od samog severa i planinskih predela na Alpima, pa do najjužnijeg temperamentnog živopisnog juga Sicilije. Podeljena u 20. regija nudi vam mnoštvo raznolikosti kulture, gastronomije, mode, navika života i karaktera samih stanovnika i šarma regije iz koje su. U Italiji uživate svim čulima i nudi vam sve.
Za ljubitelje zimskih sportova tu su Alpi i Apenini, najviši vrh Mont Blanc 4810 m, skijanje i uživanje na planinskom Suncu, ali i sirevi, pršute gastronomska zadovoljstva.
Za one koji vole obilaske tu su ogromni spomenici kulture i bogate istorijske prošlosti cele države od Rima (Romula i Rema, Koloseuma, fontane Di Trevi, Vatikana), preko Firence, Venecije (Grande kanal, Trg Sv. Marka), Pize (krivog tornja), Bolonje, Milana (katedrale Duomo), Verone (Romea i Julije)… zaista svaki grad Italije krije svoju tajnu koju trebate videti i istražiti.
U medjuvremenu popijte espreso, kapućino, pojedite pravi domaći „Đelato“ (sladoled)… uživajte u tiramisuu, kolačićima. Nahranite se u hodu parčetom pice Margarite (tipično Napuljske) ili nekom pastom sa Basilico prelivom ili rižotom Milaneze… osetite se kao italijani uživajte u njihovim specijalitetima, ljudima, stanite malo pogledajte život i opustite se.

Ako volite letovanje i odmor Italija i tu ima šta god poželite od Jadranskog, Jonskog, Tirenskog, Ligurijskog ili Sredozemnog mora izbor je samo vaš. Ili možda volite malo mondenskija mesta kao Amalfe, Sardiniju, Kapri ili ganksterski šarm stare Sicilije…
Tu su vam i slavni vulkani Vezuv kod Napulja i stari grad Pompeja, Etna na Siciliji kao i Stromboli na istoimenom ostrvu.
A možda vi volite šoping i čuveni Trst koji je nama Srbima poznat iz vremena naših roditelja, farmerica, kožnih torbi i cipela  bundi… Palma Nova shoping centar vas čeka sa svim svojim čarima.
Ili se želite romantično voziti gondolama po Veneciji, gradu gde su vodeni kanali ulice, kleknuti pred svoju dragu dok prolazite ispod nekog od stotine mostića ili na samom trgu Sv. Marka uz violine.
Tako da, zaista, je nemoguće je opisati Italiju u nekoliko reči, kao što je i nemoguće videti samo jedan njen grad i zaključiti putovanje i putešestvije po ovoj divnoj zemlji. Dodjite, vidite, istražite i možda se i vi zaljubite u neki tajni skriveni delić Italije, samo vaš i poseban.

Svi aražmani za destinaciju Italija

Lido di Jesolo, letovanje

10 dana/7 noćenja
Created with Sketch. od €359,00

Rimini, letovanje

10 dana/7 noćenja
Created with Sketch. od €259,00
Created with Sketch. Trst – Outlet Palmanova – Padova - Verona – Venecija

Karneval u Veneciji

5 dana/2 noćenja
Created with Sketch. od €59,00
Created with Sketch. Bolonja – Firenca – Sijena – San Điminjano – Luka – Piza

Toskana, 6 dana-autobus

6 dana/3 noćenja
Created with Sketch. od €129,00
Created with Sketch. Trst – Outlet Palmanova – Padova - Verona – Venecija

Venecija, šoping u Italiji-2 noćenja

Created with Sketch. od €69,00
Created with Sketch. Rim – Vatikan – Sicilijanska sela – Taormina – Vulkan Etna – Katanija – Palermo – Napulj – Pompeja

Sicilija-autobus

9 dana/ 5 noćenja
Created with Sketch. od €285,00

Svi hoteli za destinaciju Italija

Hellenia Yachting

Sicilija Hotel Baia Azzurra

Sicilia – San Vincenzo

Hotel Sporting Baia 4*

Sicilija Hotel Baia Degli Dei

Hotel San Pietro

Hotel Calabona

Hotel Club Del Golfo

Hotel Oasis

Sardinija Hotel Catalunya

Sardinija Hotel Rina

Sardinija Hotel Mistral

Sardinija Hotel La Margherita

Hotel Carolin

Rimini Hotel Betty

Rimini Hotel Naica

Rimini Hotel Junior

Rimini Hotel President

Rimini Hotel Ambassador

Rimini Hotel Admiral Palace

Rimini Hotel Vienna Ostenda

Rimini Hotel Calypso

Rimini Hotel Britannia

Rimini Hotel Europa

Rimini Hotel New Primula

Rimini Villa Nanni

Rimini Hotel Orlov

Lignano – RESIDENZA VERDE

Hotel Colombo

Hotel Stella d’ Oro

Hotel Harris

Hotel Christian

Hotel Verdi

Hotel Alla Rotonda

Hotel Portofino

Hotel Colonna

Hotel Altinate

Hotel Miami

Hotel New Tiffany Park

Hotel Bolivar

Hotel American

Ne propustite nove ponude

Prijavite se za newsletter