Vi zamislite – mi ostvarimo!

JAPAN

AVIO PREVOZ + AERODROMSKE TAKSE + SMEŠTAJ + TRANSFERI + VODIČ

Cena

Od

1990€
Trajanje od

12 dana / 9 noći

Polazak:

21.03.2024. / 01.05.2024. / 13.10.2024

 

Japan, „Nippon“, „Nihon“, „zemlja izlazećeg sunca“, je ostrvska zemlja na dalekom istoku, čiji se arhipelag sastoji od preko 14.000 ostrva, od kojih su najveća i najznačajnija Honšu, Hokaido, Šikoku, Kjušu i Okinava. Sa 125 miliona stanovnika jedna je od najgušće naseljenih i urbanizovanih zemalja. Japan je zaista posebna zemlja po mnogo čemu – od kulture koja je mešavina tradicionalnih običaja i modernih uticaja, preko istorije koja doseže u drevnu prošlost i prolazi kroz različite faze, do umetnosti, etike, ishrane i načina života.

Kroz naše putovanje upoznaćemo se sa brojnim aspektima istorije, kulture, života Japanaca. Krećemo iz prestonice Tokija (Tokyo), najmnogoljudnijeg grada na svetu, nekada poznatog pod imenom „Edo“. Tokio je grad sa najviše restorana koje imaju Mišelinovu zvezdu, a pretpostavlja se da se na svakih 12 metara nalazi po jedan automat iz kog možete kupiti najrazličitije stvari, od čokoladica, torti, pa čak i supa, preko suvenira, stripova, cigareta i CBD prizvoda, do isekata i misterioznih predmeta. Upoznajemo se sa modernim tehnološkim kvartom Akihabara, carskom rezidencijom i ulogom cara u japanskom društvu, a potom ćemo u Asakusi, starom delu grada, videti najstariji tokijski hram Sensođi (Sensoji). Kroz posetu Ueno parka saznaćemo zašto Japanci održavanje parkova smatraju umetnošću. U distriktu Šinđuku (Shinjuku) i Šibuja (Shibuya) stičemo utisak o futurističkom gradu i o otklonu od tradicionalne kulture, uticaj tinejdžerske i kosplej kulture i mode, kao i jedan od najprometnijih delova grada – čuveni ukršteni pešački prelaz.

U gradu Niko (Nikko) ćemo prošetati kroz Nacionalni park, videćemo hram Toshogu, ali ćemo se i upoznati sa tzv. „šumskim kupanjem“ (shinrin-yoku) koje se ogleda u blagodeti boravka i šetnje među drvećem, kao i psiho-fizičke detoksikacije. Japanci jako poštuju prirodu, a čak 67% procenata cele teritorije Japana prekriveno je šumama. Poznati su po uređenju vrtova, umetnosti aranžiranja cveća – ikebana, dok je bonsai drveće simbol zen budizma i spiritualnosti.

Kjoto (Kyoto) se smatra kulturnom prestonicom zemlje. Deo grada Gion vezuje se za gejše, tradicionalne japanske umetnice koje se bave zabavom gostiju u okviru restorana, kafea, ili drugih vrsta društvenih okupljanja. Obučavaju se u tradicionalnoj umetnosti, muzici, plesu, a poznate su po svom prefinjenom izgledu, koji uključuje slojevitu, tradicionalnu odeću i karakterističan način šminkanja. Da bi postale gejše, žene moraju da prođu kroz vrlo dug i zahtevan proces obuke, koji može trajati i do pet godina. Obuka obično počinje kada devojčice imaju oko 15 godina, a uključuje učenje različitih umetnosti, kao što su muzika, ples, pevanje, ali i društvene veštine, poput pravilnog ponašanja za stolom i umeća razgovora. Gejše su nekad bile vrlo popularne u Japanu, ali danas njihov broj znatno opada. To je delom zato što je proces obuke veoma dug i zahtevan, ali i zbog toga što je društvo danas manje zainteresovano za tradicionalne umetnosti. Ipak, gejše su i dalje važan deo japanske kulture i istorije, i predstavljaju jednu od najprepoznatljivijih ikona japanske tradicije. U Gionu se nalaze i čajdžinice, a ceremonija čaja, poznata je kao „chanoyu“. Ovaj ritualni način pripreme i posluživanja čaja je nastao u 16. veku i postao je važan deo japanske kulture. Tokom ceremonije čaja, domaćin obično priprema čaj u tradicionalnom stilu, koristeći sve potrebne rekvizite, poput posude za čaj, kantara za vodu, štapića za mešanje čaja, bambusovog metlice i slično. Priprema čaja se vrši sa posebnom pažnjom i preciznošću, a cela ceremonija je vrlo formalna i simbolična.

Imaćemo prilike da obiđemo i Inari, jedan od najpoznatijih japanskih šintoističkih svetilišta posvećenih božanstvu Inari Ōkami, koji se smatra zaštitnikom poslovnog uspeha, poljoprivrede, ribolova i zanata. Svetilište Inari ima prepoznatljivu crvenu tori kapiju koja vodi do svetilišta i više od 10.000 manjih torija koji se protežu nizbrdo kroz brda i šumu. Ove tori kapije su donacije pojedinaca i kompanija koje su posvećene Inari božanstvu u nadi da će im pomoći u ostvarenju želja. Senbon Torii, ili “hiljadu tori kapija”, je impresivni tunel od crvenih tori kapija koji vodi do Fushimi Inari Taisha svetilišta. Ovaj tunel ima preko 10.000 tori kapija i predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Kjotu.

Grad Nara je bivša prestonica Japana i smatra se prvim stalnim glavnim gradom u istoriji Japana, osnovanom 710. godine. Nara je poznata kao grad jelena, jer se više od 1.000 jelena slobodno šeta ulicama grada. Ovi jeleni se smatraju svetim i zaštićenim i turisti ih mogu hraniti specijalnom hranom koju mogu kupiti na ulici. Hram Todaiđi, koji se nalazi u Nari, najveći je drveni hram na svetu i jedan je od najvažnijih budističkih hramova u Japanu. Izgrađen je u 8. veku i predstavlja remek-delo japanske arhitekture. Unutar hrama Todaiji nalazi se velika bronzana statua Bude, poznata kao Daibutsu, koja je visoka 15 metara.

Osaka se često naziva “kuhinjskom prestonicom Japana”, jer je poznata po svom raznolikom izboru hrane, uključujući sushi, okonomiyaki (japanski specijalitet sa povrćem i mesom), ramen i druga jela. Grad takođe ima mnogo tržnica hrane i restorana, a jedan od najpoznatijih je Dotonbori, poznat po svojim svetlećim reklamama i velikim izborom hrane. Najveća atrakcija u Osaki je zamak Osakajo, koji se nalazi u centru grada. Izgrađen u 16. veku, zamak ima impresivnu arhitekturu, a unutar zamka se nalazi i muzej sa interesantnim izložbama o istoriji Osake.

Jokohama (Yokohama) je drugi najveći grad u Japanu, smešten u prefekturi Kanagawa, na obali Tihog okeana. U njemu se nalazi Chinatown, jedna od najvećih i najstarijih kineskih četvrti u svetu. Ovaj deo grada je prepun tradicionalnih kineskih restorana, prodavnica suvenira i kineskih hramova. U gradu se nalazi i muzej posvećen istoriji ramena i njegovoj pripremi. U muzeju se nalaze različiti restorani sa ramenom iz celog Japana, kao i interaktivni deo gde posetioci mogu da nauče kako da pripreme svoj ramen.

Putovanje u Japan je posebno iskustvo tokom kog ćemo upoznati sa različitim aspektima ove države i njenih stanovnika. Zapanjiće nas čistoća milionskih gradova, uživaćemo u ljubaznosti, poštovanju i zahvalnosti prema ljudima i prirodi, fasciniraće nas spoj stare tradicije i visoke tehnologije. Jedva ćemo čekati da se, nakon pozdrava „sajonara“, Japanu opet nekada vratimo!

 

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA 21.03.2024. 9 noći / 12 dana

DAN 1 (21.03.2024): BEOGRAD – DOHA
Dolazak na aerodrom “Nikola Tesla” tri sata pre polaska aviona. Čekiranje na let i predaja prtljaga. Let iz Beograda (BEG) u 11:45h – let QR 232. Sletanje u Dohu u 18:45h po lokalnom vremenu. Presedanje na let za Tokio.

DAN 2 (22.03.2024): DOHA – TOKIO
Let iz Dohe (DOH) za Tokio (HND) u 06:40h – let QR 812. Sletanje na međunarodni aerodrom Haneda u Tokiju u 22:25h po lokalnom vremenu. Po obavljanju carinskih i ulaznih procedura, upućujemo se ka centru grada. Nakon prvih utisaka i zalogaja u restoranima ove četvrti, vreme je za prvu noć u zemlji izlazećeg sunca. Noćenje.

DAN 3 (23.03.2024): TOKIO – fakultativni izlet obilazak Tokija
Fakultativni izlet razgledanja Tokija počećemo iz njegovog središta. Vekovima je japansko društvo gravitiralo oko jedinstvene ose, cara. Tako ćemo i mi pripovedanje o Japanu krenuti od dvorišta carske palate. Nastavićemo priču kroz Asakusu, stari deo grada, kako bismo kroz Nakamise pijačnu ulicu, stigli do zadivljujućeg i koloritnog hrama Sensođi (Sensoji). Najstariji hram Tokija datira iz sedmog veka i pruža pogled ka reci Sumidi i modernijim zdanjima, poput 634 metra visoke Skytree zgrade. Odlaskom u park Ueno, boravićemo u zelenoj oazi usred grada ali i upoznati se sa Edo periodom japanske istorije (XVII-XIX veka) ovekovečenim kroz Kaneiđi hram i brojne statue u samom parku. Veče je, opcionalno, rezervisano za odlazak u odlične suši restorane kod Uena. Noćenje.

DAN 4 (24.03.2024): TOKIO – fakultativni izlet obilazak Tokija
Nastavak fakultativnog izleta: jutro započinjemo urbanim pejzažem Šinđuku (Shinjuku) distrikta. Neboderi koji dodiruju japansko nebo nalaze se u korporativnoj četvrti i mame prolaznike da se popnu na jedan od njih (Tokyo Metropolitan Government Office) kako bi uživali u ovom futurističkom prizoru. Sa najfrekventnije stanice, kroz koju dnevno prođe dva miliona putnika, otisnućemo se u mirniji i pošumljeniji deo grada, ka Meiđi hramu. Sagrađen 1920. godine, ovaj hram slavi velikog cara reformatora koji je transformisao Japan iz feudalne u savremenu državu za samo četiri decenije vladavine. Savremnost je Japanu donela interesantne vidove otklona od tradicionalne kulture, možda najvidljive u distriktu Harađuku (Harajuku), centru tinejdžerske i kosplej kulture (supkultura kostimiranih likova). Ulica Takešita (Takeshita) Dori će vas zasigurno razonoditi i napraviti uvertiru za posetu esenciji modernog Japana – Šibuji (Shibuya). Brojni savremeni trendovi su rođeni baš u ovoj četvrti, u pešačkoj ulici zvanoj Center Gai, od mode do hrane. Šibuja pruža zabavu na svakom koraku pa tako i na čuvenoj unakrsnoj raskrsnici. Za kraj, treba odati počast i statui jednog psa (Haćiko), koja je našla svoje mesto ovde kao simbol odanosti i lojalnosti, visoko poštovanih vrednosti i u savremenom društvu Japana. Noćenje.

DAN 5 (25.03.2024): TOKIO – fakultativni izlet Nikko
Današnji fakultativni izlet je predah od urbanog Tokija i odlazak u romantičnu idilu planina. Putokaz usmerava u Niko (Nikkō). Pored nacionalnog parka, grad je poznat po velelepnom mauzoleju Iejasua Tokugave (Tōshōgū hram). XVII vek je doneo mnoge novine u japansko društvo a one se danas, u arhitekturi, najbolje sagledevaju kroz kitnjaste drvene rezbarije ovog mauzoleja. Filigranski spojeni šinto i budistički elementi pružaju uvid i u religijske svetonazaore ere šoguna (generala). Sam hram je u srcu guste šume. Stoga, ne čudi da je ovaj deo ruralnog severa Japana idealan za tzv. “šumsko kupanje” (shinrin-yoku). Praksa se, zapravo, tiče blagodeti boravka i šetnje među drvećem, kao i psiho-fizičke detoksikacije upoznavanjem sa zelenim okruženjem. Nakon dugačkih šetnji, povratak vozom za Tokio. Noćenje.

DAN 6 (26.03.2024): TOKIO – KJOTO
Napuštanje smeštaja i transfer vozom za Kjoto (Kyōto), istorijsku prestonicu Japana. Više od hiljadu godina Kjoto je bio centar japanske kulture i društva što mu je omogućilo da i danas zadrži duh prošlih vremena. Šetnjom kroz Gion (gejša distrikt sa brojnim čajdžinicama) ili “putem filozofa” Nišide Kitara, uverićete se u istorijsku vrednost ovog grada. Kjoto je, takođe, vrlo uzbudljiv noću, pa se tako, do kasno u noć, možete častiti u barovima (izakaya) ili razgledati suvenire i hranu na Nišiki pijaci. Noćenje.

DAN 7 (27.03.2024): KJOTO –fakultativnI izlet obilazak Kjota i Arašijama (šuma bambusa)
Živopisno jesenje lišće (kōyō) je zadivljujuće u Arašijami (Arashiyama), predgrađu Kjota gde su odsedali plemići i uživali u prelivanju bakarno-zlatnih boja. Na fakultativnom izletu ćemo se uputiti kroz šumu visokog drveća bambusa, sretati lokalce uposlene u malim zanatskim radnjama i osetiti čari tradicionalnog Japana. Sledeća stanica na našem izletu je sedamnaestovekovni zamak Niđo (Nijōjō). Naučićemo kako su dvorjani tiho hodali po šljunku palate i služili prvog šoguna, Tokugavu. Zidovi ove građevine, zajedno sa tatamijima (podmetači za spavanje) i iscrtanim kliznim vratima (fusuma) kriju mnoge dvorske priče. Vredi spomenuti i da je UNESKO ovaj zamak uvrstio 1994. godine na listu svog bogatog nasleđa. Takođe, zen hram koji sažima lepotu Kjota na jednoj slici, “Zlatni paviljon” (Kinkakuji), je u našem itinereru. Spratovi su mu pokriveni zlatnim listićima od XV veka. Kompleks je mnogo puta bio spaljivan. Toliko često, da je poslednji pokušaj ljubomornog monaha, ušao i u čuvenu knjigu Jukija Mišime. Od 1955. godine stoji u svojoj potpunoj veličanstvenosti pred posetiocima do danas, nakićen i inspirisan detaljima Kitajama feudalne kulture. Povratak u smeštaj u Kjoto. Noćenje.

DAN 8 (28.03.2024): KJOTO – fakultativni izlet Nara + Inari
Skerletnocrvena boja “hiljadu tori-kapija” (Senbon torii) opčiniće vas na današnjem fakultativnom izletu. Inari, šinto boginja pirinča, poštovana je vekovima u ovom hramu koji okružuje neobična staza kapija, a dobrodošlicu žele boginjine vesnice, statue lisica (kitsune). Izlet se, potom, nastavlja u pitoresknom gradu Nara. Prva stalna prestonica Japana iz osmog veka, oblikovana je stolećima pod snažnim uticajem budističke prakse. Posetićemo, stoga, hram Todaiđi (Todaiji), najstariji hram koji je ujedno i najduža drvena građevina na svetu kao i dom statue bronzanog Bude visokog čak 15 metara. Ulaz u svetilište čuvaju mišićave statue Nio zaštitinika, a hram je i mesto zabavne tradicije provlačenja kroz drveni stub koji vam u narednom životu može doneti prosvetljenje. Pre nego što se vratimo u Kjoto, družićemo se sa desetinama pitomih jelena u parku, hraneći krekerima ove “glasnike bogova”, kako ih ovde smatraju. Noćenje.

DAN 09 (29.03.2024): KJOTO – fakultativni izlet Osaka + zamak
Obilazak zamka Tojotimija Hidejošija iz 1583. godine kod Osake (Ōsakajō) je deo današnje priče i fakultativnog izleta. Zdanje je jedva preživelo burna vremena okršaja velikaša da bi se danas ukazalo u svojoj iskonskoj lepoti. Kapije opasane kamenim zidovima, citadele i kanali su uočljivi izdaleka, a unutrašnjost nam pruža uvid u turbulentnu prošlost zemlje. Nastavak dana je rezervisan za šetnju kroz kulinarsku prestonicu Japana – Osaku. Fantastična je prilika da isprobate lokalni roštilj (teppanyaki), supu sa rezancima (udon), palačinke od kupusa (okonomyaki) ili ćufte od hobotnice (takoyaki). Osaka je oduvek bila trgovački grad, ekomomski snažan a stanovnici su otvoreniji nego bilo gde u zemlji. Dotombori distrikt je odličan za noćnu posetu jer pruža živahnu atmosferu posetiocima, uz dva nezaobilazna simbola – neonskog maratonca (Glico running man) i džinovsku krabu (Kani Doraku). Povratak u Kjoto. Noćenje.

DAN 10 (30.03.2024): KJOTO – TOKIO
Slobodno vreme u Kjotu pre polaska na transfer za Tokio. Prilika da, shodno sopstvenim interesovanjima, upotpunite posetu Kjotu, posećujući brojne hramove, muzeje (vozova ili manga stripa) i umetničke galerije, uživajući u japanskim drvorezima (ukijo-e) ili ceremonijima ispijanja čajeva. Transfer iz Kjota do Tokija. Noćenje.

DAN 11 (31.03.2024): TOKIO – DOHA
Napuštanje smeštaja prema pravilima hotela. Slobodno vreme u Tokiju ili fakultativni izlet do Jokohame (Yokohama), drugog najvećeg grada u zemlji. Multikulturni grad, na obodu tokijskog zaliva i Pacifika, je i najznačajnija luka koje je uvek imala kontakt sa svetom van Japana. Mesto je i gde je najveći Chinatown na svetu. Ova moderna luka je ujedno i poslednje odredište pre nego što kažemo “sayonara” i Tokiju, te krenemo na transfer do aerodroma.

DAN 12 (01.04.2024): TOKIO – DOHA – BEOGRAD
Let iz Tokija (HND) za Dohu u 01:00h – let QR 813. Sletanje u Dohu u 06:30h po lokalnom vremenu. Presedanje na let za Beograd. Let iz Dohe za Beograd u 07:35h – let QR 231. Dolazak u Beograd u 12:20h. Kraj putovanja.

 

 

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA 01.05.2024. 9 noći / 12 dana

DAN 1 (01.05.2024): BEOGRAD – DOHA
Dolazak na aerodrom “Nikola Tesla” tri sata pre polaska aviona. Čekiranje na let i predaja prtljaga. Let iz Beograda (BEG) u 13:20h – let QR 232. Sletanje u Dohu u 19:15h po lokalnom vremenu. Presedanje na let za Tokio.

DAN 2 (02.05.2024): DOHA – TOKIO
Let iz Dohe (DOH) za Tokio (HND) u 07:15h – let QR 812. Sletanje na međunarodni aerodrom Haneda u Tokiju u 23:30h po lokalnom vremenu. Po obavljanju carinskih i ulaznih procedura, upućujemo se ka centru grada. Nakon prvih utisaka i zalogaja u restoranima ove četvrti, vreme je za prvu noć u zemlji izlazećeg sunca. Noćenje.

DAN 3 (03.05.2024): TOKIO – fakultativni izlet obilazak Tokija
Fakultativni izlet razgledanja Tokija počećemo iz njegovog središta. Vekovima je japansko društvo gravitiralo oko jedinstvene ose, cara. Tako ćemo i mi pripovedanje o Japanu krenuti od dvorišta carske palate. Nastavićemo priču kroz Asakusu, stari deo grada, kako bismo kroz Nakamise pijačnu ulicu, stigli do zadivljujućeg i koloritnog hrama Sensođi (Sensoji). Najstariji hram Tokija datira iz sedmog veka i pruža pogled ka reci Sumidi i modernijim zdanjima, poput 634 metra visoke Skytree zgrade. Odlaskom u park Ueno, boravićemo u zelenoj oazi usred grada ali i upoznati se sa Edo periodom japanske istorije (XVII-XIX veka) ovekovečenim kroz Kaneiđi hram i brojne statue u samom parku. Veče je, opcionalno, rezervisano za odlazak u odlične suši restorane kod Uena. Noćenje.

DAN 4 (04.05.2024): TOKIO – fakultativni izlet obilazak Tokija
Nastavak fakultativnog izleta: jutro započinjemo urbanim pejzažem Šinđuku (Shinjuku) distrikta. Neboderi koji dodiruju japansko nebo nalaze se u korporativnoj četvrti i mame prolaznike da se popnu na jedan od njih (Tokyo Metropolitan Government Office) kako bi uživali u ovom futurističkom prizoru. Sa najfrekventnije stanice, kroz koju dnevno prođe dva miliona putnika, otisnućemo se u mirniji i pošumljeniji deo grada, ka Meiđi hramu. Sagrađen 1920. godine, ovaj hram slavi velikog cara reformatora koji je transformisao Japan iz feudalne u savremenu državu za samo četiri decenije vladavine. Savremnost je Japanu donela interesantne vidove otklona od tradicionalne kulture, možda najvidljive u distriktu Harađuku (Harajuku), centru tinejdžerske i kosplej kulture (supkultura kostimiranih likova). Ulica Takešita (Takeshita) Dori će vas zasigurno razonoditi i napraviti uvertiru za posetu esenciji modernog Japana – Šibuji (Shibuya). Brojni savremeni trendovi su rođeni baš u ovoj četvrti, u pešačkoj ulici zvanoj Center Gai, od mode do hrane. Šibuja pruža zabavu na svakom koraku pa tako i na čuvenoj unakrsnoj raskrsnici. Za kraj, treba odati počast i statui jednog psa (Haćiko), koja je našla svoje mesto ovde kao simbol odanosti i lojalnosti, visoko poštovanih vrednosti i u savremenom društvu Japana. Noćenje.

DAN 5 (05.05.2024): TOKIO – fakultativni izlet Nikko
Današnji fakultativni izlet je predah od urbanog Tokija i odlazak u romantičnu idilu planina. Putokaz usmerava u Niko (Nikkō). Pored nacionalnog parka, grad je poznat po velelepnom mauzoleju Iejasua Tokugave (Tōshōgū hram). XVII vek je doneo mnoge novine u japansko društvo a one se danas, u arhitekturi, najbolje sagledevaju kroz kitnjaste drvene rezbarije ovog mauzoleja. Filigranski spojeni šinto i budistički elementi pružaju uvid i u religijske svetonazaore ere šoguna (generala). Sam hram je u srcu guste šume. Stoga, ne čudi da je ovaj deo ruralnog severa Japana idealan za tzv. “šumsko kupanje” (shinrin-yoku). Praksa se, zapravo, tiče blagodeti boravka i šetnje među drvećem, kao i psiho-fizičke detoksikacije upoznavanjem sa zelenim okruženjem. Nakon dugačkih šetnji, povratak vozom za Tokio. Noćenje.

DAN 6 (06.05.2024): TOKIO – KJOTO
Napuštanje smeštaja i transfer vozom za Kjoto (Kyōto), istorijsku prestonicu Japana. Više od hiljadu godina Kjoto je bio centar japanske kulture i društva što mu je omogućilo da i danas zadrži duh prošlih vremena. Šetnjom kroz Gion (gejša distrikt sa brojnim čajdžinicama) ili “putem filozofa” Nišide Kitara, uverićete se u istorijsku vrednost ovog grada. Kjoto je, takođe, vrlo uzbudljiv noću, pa se tako, do kasno u noć, možete častiti u barovima (izakaya) ili razgledati suvenire i hranu na Nišiki pijaci. Noćenje.

DAN 7 (07.05.2024): KJOTO –fakultativnI izlet obilazak Kjota i Arašijama (šuma bambusa)
Živopisno jesenje lišće (kōyō) je zadivljujuće u Arašijami (Arashiyama), predgrađu Kjota gde su odsedali plemići i uživali u prelivanju bakarno-zlatnih boja. Na fakultativnom izletu ćemo se uputiti kroz šumu visokog drveća bambusa, sretati lokalce uposlene u malim zanatskim radnjama i osetiti čari tradicionalnog Japana. Sledeća stanica na našem izletu je sedamnaestovekovni zamak Niđo (Nijōjō). Naučićemo kako su dvorjani tiho hodali po šljunku palate i služili prvog šoguna, Tokugavu. Zidovi ove građevine, zajedno sa tatamijima (podmetači za spavanje) i iscrtanim kliznim vratima (fusuma) kriju mnoge dvorske priče. Vredi spomenuti i da je UNESKO ovaj zamak uvrstio 1994. godine na listu svog bogatog nasleđa. Takođe, zen hram koji sažima lepotu Kjota na jednoj slici, “Zlatni paviljon” (Kinkakuji), je u našem itinereru. Spratovi su mu pokriveni zlatnim listićima od XV veka. Kompleks je mnogo puta bio spaljivan. Toliko često, da je poslednji pokušaj ljubomornog monaha, ušao i u čuvenu knjigu Jukija Mišime. Od 1955. godine stoji u svojoj potpunoj veličanstvenosti pred posetiocima do danas, nakićen i inspirisan detaljima Kitajama feudalne kulture. Povratak u smeštaj u Kjoto. Noćenje.

DAN 8 (08.05.2024): KJOTO – fakultativni izlet Nara + Inari
Skerletnocrvena boja “hiljadu tori-kapija” (Senbon torii) opčiniće vas na današnjem fakultativnom izletu. Inari, šinto boginja pirinča, poštovana je vekovima u ovom hramu koji okružuje neobična staza kapija, a dobrodošlicu žele boginjine vesnice, statue lisica (kitsune). Izlet se, potom, nastavlja u pitoresknom gradu Nara. Prva stalna prestonica Japana iz osmog veka, oblikovana je stolećima pod snažnim uticajem budističke prakse. Posetićemo, stoga, hram Todaiđi (Todaiji), najstariji hram koji je ujedno i najduža drvena građevina na svetu kao i dom statue bronzanog Bude visokog čak 15 metara. Ulaz u svetilište čuvaju mišićave statue Nio zaštitinika, a hram je i mesto zabavne tradicije provlačenja kroz drveni stub koji vam u narednom životu može doneti prosvetljenje. Pre nego što se vratimo u Kjoto, družićemo se sa desetinama pitomih jelena u parku, hraneći krekerima ove “glasnike bogova”, kako ih ovde smatraju. Noćenje.

DAN 09 (09.05.2024): KJOTO – fakultativni izlet Osaka + zamak
Obilazak zamka Tojotimija Hidejošija iz 1583. godine kod Osake (Ōsakajō) je deo današnje priče i fakultativnog izleta. Zdanje je jedva preživelo burna vremena okršaja velikaša da bi se danas ukazalo u svojoj iskonskoj lepoti. Kapije opasane kamenim zidovima, citadele i kanali su uočljivi izdaleka, a unutrašnjost nam pruža uvid u turbulentnu prošlost zemlje. Nastavak dana je rezervisan za šetnju kroz kulinarsku prestonicu Japana – Osaku. Fantastična je prilika da isprobate lokalni roštilj (teppanyaki), supu sa rezancima (udon), palačinke od kupusa (okonomyaki) ili ćufte od hobotnice (takoyaki). Osaka je oduvek bila trgovački grad, ekomomski snažan a stanovnici su otvoreniji nego bilo gde u zemlji. Dotombori distrikt je odličan za noćnu posetu jer pruža živahnu atmosferu posetiocima, uz dva nezaobilazna simbola – neonskog maratonca (Glico running man) i džinovsku krabu (Kani Doraku). Povratak u Kjoto. Noćenje.

DAN 10 (10.05.2024): KJOTO – TOKIO
Slobodno vreme u Kjotu pre polaska na transfer za Tokio. Prilika da, shodno sopstvenim interesovanjima, upotpunite posetu Kjotu, posećujući brojne hramove, muzeje (vozova ili manga stripa) i umetničke galerije, uživajući u japanskim drvorezima (ukijo-e) ili ceremonijima ispijanja čajeva. Transfer iz Kjota do Tokija. Noćenje.

DAN 11 (11.05.2024): TOKIO – DOHA
Napuštanje smeštaja prema pravilima hotela. Slobodno vreme u Tokiju ili fakultativni izlet do Jokohame (Yokohama), drugog najvećeg grada u zemlji. Multikulturni grad, na obodu tokijskog zaliva i Pacifika, je i najznačajnija luka koje je uvek imala kontakt sa svetom van Japana. Mesto je i gde je najveći Chinatown na svetu. Ova moderna luka je ujedno i poslednje odredište pre nego što kažemo “sayonara” i Tokiju, te krenemo na transfer do aerodroma.

DAN 12 (12.05.2024): TOKIO – DOHA – BEOGRAD
Let iz Tokija (HND) za Dohu u 01:00h – let QR 813. Sletanje u Dohu u 06:30h po lokalnom vremenu. Presedanje na let za Beograd. Let iz Dohe za Beograd u 07:35h – let QR 231. Dolazak u Beograd u 12:20h. Kraj putovanja.

 

 

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA 13.10.2024. 9 noći / 12 dana

DAN 1 (13.10.2024): BEOGRAD – DOHA
Dolazak na aerodrom “Nikola Tesla” tri sata pre polaska aviona. Čekiranje na let i predaja prtljaga. Let iz Beograda (BEG) u 12:50h – let QR 232. Sletanje u Dohu u 18:50h po lokalnom vremenu. Presedanje na let za Tokio.

DAN 2 (14.10.2024): DOHA – TOKIO
Let iz Dohe (DOH) za Tokio (NRT) u 02:35h – let QR 806. Sletanje na međunarodni aerodrom Narita u Tokiju u 18:55h po lokalnom vremenu. Po obavljanju carinskih i ulaznih procedura, upućujemo se ka centru grada. Nakon prvih utisaka i zalogaja u restoranima ove četvrti, vreme je za prvu noć u zemlji izlazećeg sunca. Noćenje.

DAN 3 (15.10.2024): TOKIO – fakultativni izlet obilazak Tokija
Fakultativni izlet razgledanja Tokija počećemo iz njegovog središta. Vekovima je japansko društvo gravitiralo oko jedinstvene ose, cara. Tako ćemo i mi pripovedanje o Japanu krenuti od dvorišta carske palate. Nastavićemo priču kroz Asakusu, stari deo grada, kako bismo kroz Nakamise pijačnu ulicu, stigli do zadivljujućeg i koloritnog hrama Sensođi (Sensoji). Najstariji hram Tokija datira iz sedmog veka i pruža pogled ka reci Sumidi i modernijim zdanjima, poput 634 metra visoke Skytree zgrade. Odlaskom u park Ueno, boravićemo u zelenoj oazi usred grada ali i upoznati se sa Edo periodom japanske istorije (XVII-XIX veka) ovekovečenim kroz Kaneiđi hram i brojne statue u samom parku. Veče je, opcionalno, rezervisano za odlazak u odlične suši restorane kod Uena. Noćenje.

DAN 4 (16.10.2024): TOKIO – fakultativni izlet obilazak Tokija
Nastavak fakultativnog izleta: jutro započinjemo urbanim pejzažem Šinđuku (Shinjuku) distrikta. Neboderi koji dodiruju japansko nebo nalaze se u korporativnoj četvrti i mame prolaznike da se popnu na jedan od njih (Tokyo Metropolitan Government Office) kako bi uživali u ovom futurističkom prizoru. Sa najfrekventnije stanice, kroz koju dnevno prođe dva miliona putnika, otisnućemo se u mirniji i pošumljeniji deo grada, ka Meiđi hramu. Sagrađen 1920. godine, ovaj hram slavi velikog cara reformatora koji je transformisao Japan iz feudalne u savremenu državu za samo četiri decenije vladavine. Savremnost je Japanu donela interesantne vidove otklona od tradicionalne kulture, možda najvidljive u distriktu Harađuku (Harajuku), centru tinejdžerske i kosplej kulture (supkultura kostimiranih likova). Ulica Takešita (Takeshita) Dori će vas zasigurno razonoditi i napraviti uvertiru za posetu esenciji modernog Japana – Šibuji (Shibuya). Brojni savremeni trendovi su rođeni baš u ovoj četvrti, u pešačkoj ulici zvanoj Center Gai, od mode do hrane. Šibuja pruža zabavu na svakom koraku pa tako i na čuvenoj unakrsnoj raskrsnici. Za kraj, treba odati počast i statui jednog psa (Haćiko), koja je našla svoje mesto ovde kao simbol odanosti i lojalnosti, visoko poštovanih vrednosti i u savremenom društvu Japana. Noćenje.

DAN 5 (17.10.2024): TOKIO – fakultativni izlet Nikko
Današnji fakultativni izlet je predah od urbanog Tokija i odlazak u romantičnu idilu planina. Putokaz usmerava u Niko (Nikkō). Pored nacionalnog parka, grad je poznat po velelepnom mauzoleju Iejasua Tokugave (Tōshōgū hram). XVII vek je doneo mnoge novine u japansko društvo a one se danas, u arhitekturi, najbolje sagledevaju kroz kitnjaste drvene rezbarije ovog mauzoleja. Filigranski spojeni šinto i budistički elementi pružaju uvid i u religijske svetonazaore ere šoguna (generala). Sam hram je u srcu guste šume. Stoga, ne čudi da je ovaj deo ruralnog severa Japana idealan za tzv. “šumsko kupanje” (shinrin-yoku). Praksa se, zapravo, tiče blagodeti boravka i šetnje među drvećem, kao i psiho-fizičke detoksikacije upoznavanjem sa zelenim okruženjem. Nakon dugačkih šetnji, povratak vozom za Tokio. Noćenje.

DAN 6 (18.10.2024): TOKIO – KJOTO
Napuštanje smeštaja i transfer vozom za Kjoto (Kyōto), istorijsku prestonicu Japana. Više od hiljadu godina Kjoto je bio centar japanske kulture i društva što mu je omogućilo da i danas zadrži duh prošlih vremena. Šetnjom kroz Gion (gejša distrikt sa brojnim čajdžinicama) ili “putem filozofa” Nišide Kitara, uverićete se u istorijsku vrednost ovog grada. Kjoto je, takođe, vrlo uzbudljiv noću, pa se tako, do kasno u noć, možete častiti u barovima (izakaya) ili razgledati suvenire i hranu na Nišiki pijaci. Noćenje.

DAN 7 (19.10.2024): KJOTO –fakultativni izlet obilazak Kjota i Arašijama (šuma bambusa)
Živopisno jesenje lišće (kōyō) je zadivljujuće u Arašijami (Arashiyama), predgrađu Kjota gde su odsedali plemići i uživali u prelivanju bakarno-zlatnih boja. Na fakultativnom izletu ćemo se uputiti kroz šumu visokog drveća bambusa, sretati lokalce uposlene u malim zanatskim radnjama i osetiti čari tradicionalnog Japana. Sledeća stanica na našem izletu je sedamnaestovekovni zamak Niđo (Nijōjō). Naučićemo kako su dvorjani tiho hodali po šljunku palate i služili prvog šoguna, Tokugavu. Zidovi ove građevine, zajedno sa tatamijima (podmetači za spavanje) i iscrtanim kliznim vratima (fusuma) kriju mnoge dvorske priče. Vredi spomenuti i da je UNESKO ovaj zamak uvrstio 1994. godine na listu svog bogatog nasleđa. Takođe, zen hram koji sažima lepotu Kjota na jednoj slici, “Zlatni paviljon” (Kinkakuji), je u našem itinereru. Spratovi su mu pokriveni zlatnim listićima od XV veka. Kompleks je mnogo puta bio spaljivan. Toliko često, da je poslednji pokušaj ljubomornog monaha, ušao i u čuvenu knjigu Jukija Mišime. Od 1955. godine stoji u svojoj potpunoj veličanstvenosti pred posetiocima do danas, nakićen i inspirisan detaljima Kitajama feudalne kulture. Povratak u smeštaj u Kjoto. Noćenje.

DAN 8 (20.10.2024): KJOTO – fakultativni izlet Nara + Inari
Skerletnocrvena boja “hiljadu tori-kapija” (Senbon torii) opčiniće vas na današnjem fakultativnom izletu. Inari, šinto boginja pirinča, poštovana je vekovima u ovom hramu koji okružuje neobična staza kapija, a dobrodošlicu žele boginjine vesnice, statue lisica (kitsune). Izlet se, potom, nastavlja u pitoresknom gradu Nara. Prva stalna prestonica Japana iz osmog veka, oblikovana je stolećima pod snažnim uticajem budističke prakse. Posetićemo, stoga, hram Todaiđi (Todaiji), najstariji hram koji je ujedno i najduža drvena građevina na svetu kao i dom statue bronzanog Bude visokog čak 15 metara. Ulaz u svetilište čuvaju mišićave statue Nio zaštitinika, a hram je i mesto zabavne tradicije provlačenja kroz drveni stub koji vam u narednom životu može doneti prosvetljenje. Pre nego što se vratimo u Kjoto, družićemo se sa desetinama pitomih jelena u parku, hraneći krekerima ove “glasnike bogova”, kako ih ovde smatraju. Noćenje.

DAN 09 (21.10.2024): KJOTO – fakultativni izlet Osaka + zamak
Obilazak zamka Tojotimija Hidejošija iz 1583. godine kod Osake (Ōsakajō) je deo današnje priče i fakultativnog izleta. Zdanje je jedva preživelo burna vremena okršaja velikaša da bi se danas ukazalo u svojoj iskonskoj lepoti. Kapije opasane kamenim zidovima, citadele i kanali su uočljivi izdaleka, a unutrašnjost nam pruža uvid u turbulentnu prošlost zemlje. Nastavak dana je rezervisan za šetnju kroz kulinarsku prestonicu Japana – Osaku. Fantastična je prilika da isprobate lokalni roštilj (teppanyaki), supu sa rezancima (udon), palačinke od kupusa (okonomyaki) ili ćufte od hobotnice (takoyaki). Osaka je oduvek bila trgovački grad, ekomomski snažan a stanovnici su otvoreniji nego bilo gde u zemlji. Dotombori distrikt je odličan za noćnu posetu jer pruža živahnu atmosferu posetiocima, uz dva nezaobilazna simbola – neonskog maratonca (Glico running man) i džinovsku krabu (Kani Doraku). Povratak u Kjoto. Noćenje.

DAN 10 (22.10.2024): KJOTO – slobodno vreme
Slobodno vreme u Kjotu za uživanje u čajevima – U Gionu se nalaze čajdžinice, a ceremonija čaja, poznata je kao „chanoyu“. Ovaj ritualni način pripreme i posluživanja čaja je nastao u 16. veku i postao je važan deo japanske kulture. Tokom ceremonije čaja, domaćin obično priprema čaj u tradicionalnom stilu, koristeći sve potrebne rekvizite, poput posude za čaj, kantara za vodu, štapića za mešanje čaja, bambusovog metlice i slično. Priprema čaja se vrši sa posebnom pažnjom i preciznošću, a cela ceremonija je vrlo formalna i simbolična. Prilika da, shodno sopstvenim interesovanjima, upotpunite posetu Kjotu, posećujući brojne hramove, muzeje (vozova ili manga stripa) i umetničke galerije, uživajući u japanskim drvorezima (ukijo-e) ili ceremonijima ispijanja čajeva. Noćenje.

DAN 11 (23.10.2024): OSAKA – DOHA
Napuštanje smeštaja prema pravilima hotela. Slobodno vreme u Kjotu do polaska na aerodrom u Osaki koja je ujedno i poslednje odredište pre nego što kažemo “sayonara” magičnom Japanu. Let iz Osake (KIX) za Dohu u 18:00h – let QR 803. Sletanje u Dohu u 23:55h i presedanje na let za Beograd.

DAN 12 (24.10.2024): DOHA – BEOGRAD
Let iz Dohe za Beograd u 07:35h – let QR 231. Dolazak u Beograd u 11:50h. Kraj putovanja.

Termin putovanja: 21.03-01.04.2024.
Broj dana / noći: 12 dana / 9 noći
Hoteli: Toyoko Inn Tokyo Asakusa Kuramae no.2 3* /

Toyoko Inn Kyoto Nijojo Minami 3*

PROMO cena: 1990 €
Regularna cena: 2290 €
Promo cena važi za prijave najkasnije do 15.09.2023. ili do popune mesta.

 

 

Termin putovanja: 01.05-12.05.2024.
Broj dana / noći: 12 dana / 9 noći
Hoteli: Sotetsu Fresa Inn Daimon 3* / Ibis Styles Kyoto Shijo 3*
PROMO cena: 2090 €
Regularna cena: 2390 €
Promo cena važi za prijave najkasnije do 10.03.2024. ili do popune mesta.

 

 

Termin putovanja: 13.10-24.10.2024.
Broj dana / noći: 12 dana / 9 noći
Hoteli: Sotetsu Fresa Inn Daimon 3* /

Sotetsu Fresa Inn Kyoto Kiyomizu Gojo 3*

PROMO cena: 2190 €
Regularna cena: 2390 €
Promo cena važi za prijave najkasnije do 02.07.2024. ili do popune mesta.

 

Toyoko Inn Tokyo Asakusa Kuramae No. 2 3*

LOKACIJA: 2-7-5 Kuramae, Taito-ku, Tokyo 111-0051 Japan Link hotela
Facilities・Services|Hotel Toyoko Inn Asakusa Kuramae No.2- Hotel in Tokyo|Toyoko Inn – Hotel Reservation (toyoko-inn.com)
Hotel se nalazi u Tokiju u Asakusa distriktu, na 3 minuta hoda od Kuramae stanice, ima recepciju, restoran, moderne i jednostavne sadržaje i sobe.
Ishrana (vrsta usluge): Noćenje sa doručkom (azijski doručak).
Dvokrevetna soba: 12 m2, sa jednim bračnim krevetom ili dva odvojena kreveta, sopstvenim kupatilom sa WC i
kadom ili tuš kabinom, fen, klima, sto, wi-fi, TV, telefon, frižider, ketler.

 

Toyoko Inn Kyoto Nijojo Minami 3*

LOKACIJA: 223 Hashiura-cho, Horikawadori Sanjo Sagaru, Nakagyo-ku, Kyoto city, Kyoto 604-8257 Japan
Facilities・Services|Hotel Toyoko Inn Kyoto Nijojo Minami|Toyoko Inn – Hotel Reservation (toyoko-inn.com)
Hotel se nalazi u centru Kjota, na 1,2 km od Nijo zamka, ima wi-fi i recepciju koja radi 24h.
Ishrana (vrsta usluge): Noćenje sa doručkom (azijski doručak).
Dvokrevetna soba: 15 m2, sa dva odvojena kreveta, sopstvenim kupatilom sa WC i kadom ili tuš kabinom, fen,
klima, sto, wi-fi, TV, telefon, frižider, ketler.

 

Sotetsu Fresa Inn Daimon 3*

LOKACIJA: 1-2-7 Shibadaimon, Minato-ku, Tokyo, 105-0012 Japan
Sotetsu Fresa Inn Daimon [Official Site] – Hotel 2 minutes walk from Daimon Station (sotetsu-hotels.com)
Hotel se nalazi na 8 minuta hoda od Hamamatsucho stanice, ima recepciju, wi-fi, moderne i jednostavne sadržaje i sobe.
Ishrana (vrsta usluge): Noćenje.
Dvokrevetna soba: 16 m2, sa jednim bračnim krevetom ili dva odvojena kreveta, sopstvenim kupatilom sa WC i kadom ili tuš kabinom, fen, klima, sto, wi-fi, TV, frižider, ketler.

 

Ibis Styles Kyoto Shijo 3*

LOKACIJA: 8 Nishinotoin Higashiiru, Kakkyoyamacho, Shimogyo-Ku Shijo-Dori, 600-8493 KYOTO, Japan
ibis Styles Kyoto Shijo – ALL (accor.com)
Hotel se nalazi u Gion distriktu, na 350m od Karasuma stanice. Ima wi-fi i recepciju koja radi 24h.
Ishrana (vrsta usluge): Noćenje.
Dvokrevetna soba: 14 m2, sa jednim bračnim krevetom ili dva odvojena kreveta, sopstvenim kupatilom sa WC i kadom ili tuš kabinom, fen, klima, sto, TV, telefon, frižider, ketler.

 

Sotetsu Fresa Inn Kyoto Kiyomizu Gojo 3*

LOKACIJA: Shimogyo-ku, Shiogamacho, 391-1, Shimogoyo Ward, 600-8103 KYOTO, Japan
Sotetsu Fresa Inn Kyoto-Kiyomizu Gojo [Official Site] – Hotel near Gojo Station in Kyoto (sotetsu-hotels.com)
Hotel se nalazi na 900m od Karasuma stanice. Ima wi-fi i recepciju, a u hotelu je moguće doplatiti azijski doručak.
Ishrana (vrsta usluge): Noćenje.
Dvokrevetna soba: 12 m2, sa jednim bračnim krevetom ili dva odvojena kreveta, sopstvenim kupatilom sa WC i kadom ili tuš kabinom, fen, klima, sto, TV, klima, ketler.

Aranžman sadrži:

Cena aranžmana obuhvata (za polazak 21.03.2024):

• Avio kartu sa presedanjem, ekonomske klase sa svim taksama, na relaciji Beograd – Tokio – Beograd
• Ručni prtljag 7kg, čekirani 25kg
• 4 + 1 noćenja na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu Toyoko Inn Tokyo Asakusa Kuramae no.2 3*
u Tokiju
• 4 noćenja na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu Toyoko Inn Kyoto Nijojo Minami 3* u Kjotu
• Japan Rail Pass – transfere šinkansen brzim vozovima prema programu putovanja (Tokio-Niko-Tokio,
Tokio-Kjoto, Kjoto-Nara-Kjoto, Kjoto-Osaka-Kjoto, Kjoto-Tokio, Tokio-Jokohama-Tokio)
• Transfer metroom na relaciji aerodrom – hotel Tokio – aerodrom
• Usluge predstavnika agencije tokom trajanja putovanja
• Kompletnu organizaciju putovanja

Cena aranžmana obuhvata (za polazak 01.05.2024):

• Avio kartu sa presedanjem, ekonomske klase sa svim taksama, na relaciji Beograd – Tokio – Beograd
• Ručni prtljag 7kg, čekirani 25kg
• 4 + 1 noćenja na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu Sotetsu Fresa Inn Daimon 3* u Tokiju
• 4 noćenja na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu Ibis Styles Kyoto Shijo 3* u Kjotu
• Japan Rail Pass – transfere šinkansen brzim vozovima prema programu putovanja (Tokio-Niko-Tokio,
Tokio-Kjoto, Kjoto-Nara-Kjoto, Kjoto-Osaka-Kjoto, Kjoto-Tokio, Tokio-Jokohama-Tokio)
• Transfer metroom na relaciji aerodrom – hotel Tokio – aerodrom
• Usluge predstavnika agencije tokom trajanja putovanja
• Kompletnu organizaciju putovanja

Cena aranžmana obuhvata (za polazak 13.10.2024):

• Avio kartu sa presedanjem, ekonomske klase sa svim taksama, na relaciji Beograd – Tokio, Osaka –
Beograd
• Ručni prtljag 7kg, čekirani 25kg
• 4 noćenja na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu Sotetsu Fresa Inn Daimon 3* u Tokiju
• 5 noćenja na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu Sotetsu Fresa Inn Kyoto Kiyomizu Gojo 3* u Kjotu
• Japan Rail Pass – transfere šinkansen brzim vozovima prema programu putovanja (Tokio-Niko-Tokio,
Tokio-Kjoto, Kjoto-Nara-Kjoto, Kjoto-Osaka-Kjoto, Kjoto-Tokio)
• Transfer metroom na relaciji aerodrom – hotel Tokio – aerodrom
• Usluge predstavnika agencije tokom trajanja putovanja
• Kompletnu organizaciju putovanja

Aranžman ne sadrži:

Cena aranžmana ne obuhvata:

• Paket fakultativnih izleta u iznosu od 180 EUR (metro karte i ulaznice za lokalitete prema planu i programu
putovanja)
• Doplatu za korišćenje jednokrevetne sobe (doplata je na upit i zavisi od izabranog hotela)
• Troškove zdravstvenog putnog osiguranja sa pokrićem za Covid-19
• Troškove vize za Japan za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Japan
• Troškove osiguranja od otkaza putovanja (može se uzeti u osiguravajućoj kući, i neophodno je uplatiti ga
istog dana kada se sklapa Ugovor o putovanju, cena osiguranja po osobi je na upit)
• Individualne troškove nastale za vreme trajanja putovanja

USLOVI PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje uplaćuje se avans u iznosu 200 EUR po osobi, nakon formiranja grupe uplaćuje se
druga rata u iznosu od 300 EUR po osobi, dok se ostatak uplaćuje najkasnije do 30 dana pred polazak na
putovanje. Sve uplate vrše se isključivo u dinarima, prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.
Moguće je plaćanje gotovinom, virmanom, karticama Visa, MasterCard i Dina, kao i čekovima građana.
Putnici koji ne izmire dugovanja do krajnjeg roka predviđenog planom i programom putovanja, biće tretirani kao
da su odustali od putovanja.

COVID-19 USLOVI PUTOVANJA:
Od 08.05.2023. ukinuti su svi Covid-19 uslovi za ulazak u Japan, te nije obavezno posedovati potvrdu o vakcinaciji ni testiranja na Covid-19. Sve ulazne formalnosti podložne su promeni, te je neophodno proveriti sve detalje neposredno pred put.

VIZA ZA JAPAN:
Državljanima R. Srbije, nosiocima biometrijskih pasoša, nije potrebna viza za ulazak i turistički boravak u Japanu do 90 dana. Putnici koji imaju pasoše drugih zemalja dužni su sami proveriti informacije o neophodnim vizama i o svom trošku ih pribaviti ukoliko su potrebne.

KORISNE INFORMACIJE:
• Napominjemo putnicima da je program predviđeno puno hodanja i šetanja prilikom obilazaka. Savetujemo i da se putnici za putovanje spakuju tako da mogu nositi svoj prtljag, jer se deo transfera obavlja metroom.
• Prilikom prijave za putovanje potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša koji će putnik koristiti za putovanje (ima rok važenja od minimum 6 meseci od datuma povratka sa putovanja, ima dovoljno slobodnih strana u trenutku putovanja). Ime i prezime u avio karti mora biti isto kao u pasošu sa kojim putnik putuje. Promena imena nije dozvoljena.
• U slučaju otkaza putovanja od strane putnika nakon izdavanja avio karte, troškovi storniranja se obračunavaju u skladu sa tarifom koja je rezervisana.
• Putnik je dužan da dva dana pred putovanje proveri tačno vreme i mesto polaska.
• Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
• Informacije o vizama i ulasku i tranzitu važe samo za putnike koji poseduju pasoš Republike Srbije. Molimo putnike koji poseduju pasoše drugih zemalja da se upoznaju sa procedurama pribavljanja viza za izabranu destinaciju u nadležnim ustanovama. Uslovi viziranja se često menjaju, te je putnik u obavezi da obezbedi relevantne vize i pre putovanja proveri da li je došlo do promena u viznom režimu.
• Za ovaj aranžman primenjuju se Opšti Uslovi Putovanja organizatora putovanja.
• Postoji mogućnost da neki od hotelskih sadržaja (restorani, bazeni, wellness, sportska ponuda, dečija animacija…) usled prevencije od virusa Covid-19 bude nedostupan ili dostupan u ograničenoj ili izmenjenoj meri.

NAPOMENE:
• Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane agencije.
• Putnik je dužan da se upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
• Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
• Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, viziranja i Opštim Uslovima Putovanja organizatora putovanja.
• Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili predstavnike i saradnike organizatora putovanja, može biti isključen sa putovanja bez prava na žalbu i povraćaj novca.
• Minimalan broj putnika za individualno putovanje je 1, za grupno putovanje 10.
• U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska.
• Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
• Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice. Ukoliko maloletne osobe putuju bez pratnje roditelja, moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja za prelazak granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
• Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku putovanja. Savetujemo da putnici osiguraju svoje stvari i vrednosti kod ovlašćenih osiguravajućih kuća, jer u slučaju krađe ili gubitka ličnih stvari i vrednosti, putnik može zatražiti naknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod osiguravajuće kuće.
• Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti spreče izlazak putnika iz zemlje ili im onemoguće ulazak na teritoriju zemalja Evropske unije, zemalja u tranzitu ili u zemlje van EU, zbog neispravnih dokumenata, učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih ili carinskih propisa.
• Putnik je dužan da se upozna sa viznim režimom zemlje/zemalja u koje putuje i da pravovremeno pribavi odgovarajuće vize.
• Ukoliko organizator putovanja posreduje u pribavljanju vize, putnik je dužan da u predviđenom roku dostavi potrebne podatke i dokumenta.
• Raspoloživost: Molimo putnike da imaju u vidu da navedena ponuda podrazumeva trenutnu raspoloživost u sistemu. Ne garantujemo raspoloživost u trenutku kontakta. Rezervacija je garantovana tek nakon uplate avansa napravljene fiksne rezervacije. Kod hotela koji su na upit, procedura podrazumeva avansnu uplatu prema uslovima plaćanja, pre slanja upita. Odgovor na upit se čeka dva do četiri radna dana. Ukoliko je odgovor na upit potvrdan, rezervacija je automatski fiksna i podleže Uslovima putovanja. Ukoliko je odgovor na upit negativan, putnici imaju pravo na povraćaj novca u celosti, ili na alternativu.
• Posebne želje i napomene: Molimo putnike da nam prilikom rezervacije naznače ukoliko imaju neki specijalni zahtev ili želju, koje ćemo mi proslediti hotelu, i koji će dati sve od sebe da Vam to i obezbedi ukoliko bude u mogućnosti, ali ne možemo garantovati ostvarivanje navedenih napomena i želja.
• Smeštaj: U najvećem broju hotela ulazak u sobe je posle 15:00h, a iste se napuštaju najčešće do 11:00h. Tačno vreme ulaska u sobe i napuštanja soba zavisi od pravila izabranog smeštajnog objekta. Ukoliko gost želi da zadrži duže sobu, obavezan je da izvrši najavu recepciji hotela, kao i da sam plati ovu dodatnu uslugu. Prilikom prijave u hotel, putnik je obavezan da obezbedi depozit u vidu gotovine ili platnih kartica na ime korišćenja dodatnih usluga u sobi/hotelu.
• Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja, i za njih nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.
• Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije organizatora fakultativnog izleta.

• Organizator putovanja je turstička agencija Your Way, sa licencom OTP 229/2021, Kategorija A
• Program br. 4: Japan 18.10.2023. od 06.04.2023. Cenovnik br. 1 od 06.04.2023.
• Program br. 14: Japan putovanje 18.10.2023, 21.03.2024, 01.05.2024. od 07.07.2023. Cenovnik br. 1 od 07.07.2023.
• Program br. 18: Japan putovanje 13.10.2024. od 12.02.2024. Cenovnik br. 1 od 12.02.2024.
• Uz ovaj program i cenovnik važe Opšti Uslovi Putovanja turističke agencije Your Way DOO.