Vi zamislite – mi ostvarimo!

Grčka smeštaj

Naš cilj je da vam olakšamo planiranje putovanja predstavljajući različite opcije smeštaja koje možete razmotriti PROČITAJ VIŠE.

Halkidiki-Kasandra

Izbor grada za letovanje u Grckoj – Kriterijumi za odabir prave destinacije

Prilikom odabira grada za letovanje u Grčkoj, većina ljudi razmatra popularne faktore kao što su plaže, istorijske znamenitosti, ili kvalitet smeštaja. Međutim, postoji nekoliko manje poznatih, ali zanimljivih kriterijuma koji mogu značajno obogatiti vaše iskustvo. Evo nekoliko zanimljivih i često zanemarenih faktora koje treba uzeti u obzir:

Mikroklima: Neki grčki gradovi imaju jedinstvene mikroklime koje mogu biti privlačne za posebne vrste odmora. Na primer, grad Nafplio na Peloponezu je poznat po blagoj klimi tokom cele godine, što ga čini idealnim za posetu u bilo koje doba.

Lokalni festivali: Učestvovanje u lokalnim festivalima može pružiti autentičan doživljaj grčke kulture. Na primer, grad Patras je domaćin jednog od najvećih karnevala u Evropi, što može biti fascinantno iskustvo koje se ne nalazi u tipičnim turističkim brošurama.

Endemska flora i fauna: Za ljubitelje prirode, odredišta kao što je ostrvo Ikaria nisu samo poznata po dugovečnosti svojih stanovnika, već i po rijetkim vrstama biljaka i životinja, što može biti privlačno za ekoturizam.

Arhitektonske osobenosti: Otkrivanje jedinstvenih arhitektonskih stilova može dodati dodatnu dimenziju vašem putovanju. Na primer, grad Koroni na Peloponezu poznat je po svojim venecijanskim i osmanskim uticajima u arhitekturi, pružajući jedinstveni uvid u istorijski “melting pot” koji je oblikovao ovaj region.

Zanatske radionice: Neki gradovi, kao što je ostrvo Krit, poznati su po tradicionalnim zanatima kao što su keramika ili tkanje. Poseta radionicama može pružiti uvid u lokalnu kulturu i omogućiti vam da ponesete kući jedinstveni suvenir.

Gastronomska specifičnost: Dok je grčka kuhinja globalno poznata, pojedini gradovi imaju svoje jedinstvene specijalitete koje možda nećete naći drugde. Na primer, ostrvo Lesvos je poznato po svom kvalitetnom maslinovom ulju i ouzu, što može biti interesantno za gurmane.

Duh zajednice: Manji gradovi ili ostrva poput Hidre nude osećaj zajednice i mira jer na njima nema motornih vozila, što može pružiti jedinstveno iskustvo odmora.

Svaki od ovih kriterijuma može dodati nešto posebno vašem putovanju i omogućiti vam da doživite Grčku na dublji i ličniji način, izvan uobičajenih turističkih ruta.

Razumevanje termina Grcka hoteli i Grcka apartmani

Razmatranje različitih tipova smeštaja je ključni korak pri planiranju putovanja, a svaki tip ima svoje specifične prednosti. Osim uobičajenih razlika, postoje i manje poznate karakteristike koje mogu uticati na vaš izbor između hotela, apartmana i vila u Grčkoj.

1. Hoteli

Uobičajene karakteristike:

Hoteli obično nude širok spektar usluga kao što su dnevno čišćenje, recepcija, restorani, bazeni i fitnes centri.

Različiti nivoi zvezdica odražavaju kvalitet i količinu ponuđenih usluga.

Manje poznate zanimljivosti:

Eko-hoteli: U Grčkoj raste broj eko-hotela koji se fokusiraju na održivost, koristeći lokalne materijale, solarne panele za energiju i organske proizvode u svojim restoranima.

Historijski hoteli: Neki hoteli su smješteni u zgradama koje su nacionalni spomenici, poput nekih objekata u starim gradovima kao što su Rodos ili Korfu, pružajući jedinstven ugođaj koji kombinuje moderni luksuz sa istorijskim ambijentom.

2. Apartmani

Uobičajene karakteristike:

Apartmani nude veću privatnost i obično su opremljeni kuhinjom ili kuhinjskim elementima, što omogućava gostima da sami pripremaju obroke.
Idealni su za duže boravke i porodice sa decom zbog dodatnog prostora i fleksibilnosti.

Manje poznate zanimljivosti:

Apartmani u tradicionalnim kućama: U nekim delovima Grčke, kao što su Pelion ili Mani, možete naći apartmane koji su smešteni u tradicionalno građenim kamennim kućama, nudeći autentično iskustvo života u grčkom stilu.

Agroturizam: Neki apartmani su deo većih agroturističkih kompleksa gde gosti mogu učestvovati u ruralnim aktivnostima poput berbe maslina ili proizvodnje sira.

Porodični odmor u Grckoj – Najbolje destinacije za porodice

Porodični odmor u Grčkoj nudi raznolikost destinacija koje su idealne za sve uzraste, od plaža sa plavom zastavicom do kulturnih i edukativnih atrakcija. Pored popularnih izbora, postoje i neke manje poznate destinacije koje su izuzetno pogodne za porodice i mogu pružiti jedinstveno iskustvo.

Najbolje porodične destinacije u Grčkoj

 

Naksos

Poznato po: Naksos je najveće ostrvo Kiklada, poznato po svojim širokim, pješčanim plažama i blagim padinama koje su savršene za djecu.

Manje poznate zanimljivosti: Ostrvo ima bogatu mitološku istoriju, uključujući legendu o Tezeju i Ariadni, što može biti zanimljivo za obrazovne izlete sa decom. Takođe, ostrvo nudi brojne staze za planinarenje koje su prilagođene porodicama, omogućavajući istraživanje impresivnih pejzaža i tradicionalnih sela.

Krit

Poznato po: Krit je najveće grčko ostrvo i nudi mnoštvo plaža, istorijskih lokaliteta i prirodnih lepota.

Manje poznate zanimljivosti: Krit ima nekoliko eko-sela kao što su Milia i Vamos gde porodice mogu učestvovati u tradicionalnim aktivnostima poput pravljenja sira ili pečenja hleba. Ovo pruža djeci praktično učenje o održivom životu i grčkoj kulturi.

Pelion

Poznato po: Pelion je planinski poluotok koji spaja more i planine, poznat po svojim slikovitim selima i kristalno čistim vodama.

Manje poznate zanimljivosti: Pelion je idealan za ljubitelje prirode i avanture, sa stazama koje vode kroz bujne šume i pored potoka, idealne za porodične izlete. Takođe, lokalne radionice nudiće vam priliku da saznate kako se pravi tradicionalna keramika ili tkanine.

Zakintos

Poznato po: Prekrasne plaže i zaštićeni morski život, uključujući Carettu-Caretta kornjače.

Manje poznate zanimljivosti: Na ostrvu se nalazi Nacionalni morski park, gde porodice mogu naučiti o očuvanju morskih vrsta i učestvovati u noćnim obilascima plaža za posmatranje kornjača kako izlaze na obalu da polože jaja.

Thassos

Poznato po: Manje komercijalizovano ostrvo sa bogatom zelenilom i prelepim plažama.

Manje poznate zanimljivosti: Thassos nudi izuzetne prilike za izlete u prirodu, poput istraživanja starogrčkog rudnika zlata i antičkih arheoloških nalazišta. Takođe, lokalne maslinove šume su idealne za edukativne šetnje sa porodicom.

Romantični putovanja u Grckoj- Idealne lokacije za parove

Grčka je idealna destinacija za romantične odmore, sa svojim spektakularnim zalascima sunca, idiličnim plažama i bogatom istorijom. Osim poznatih lokacija poput Santorinija, postoje i druge, manje poznate destinacije koje parovima nude jedinstvenu priliku za intimnost i avanturu. Evo nekoliko predloga:

1. Santorini

Poznato po: Dramatičnim pogledima na kalderu, luksuznim hotelima i nezaboravnim zalascima sunca.

Manje poznate zanimljivosti: Osim glavnih gradova kao što su Fira i Oia, Santorini nudi manje istražene sela poput Pyrgosa i Emporeio, gde parovi mogu uživati u tradicionalnoj arhitekturi i manje gužve. Takođe, možete posetiti lokalne vinarije koje organizuju degustacije vina uz pogled na vinograde.

2. Milos

Poznato po: Raznolikim i dramatičnim pejzažima, uključujući čuvenu plažu Sarakiniko.

Manje poznate zanimljivosti: Milos je takođe poznat po svojim brojnim skrovitim uvalama koje su dostupne samo brodom, što pruža parovima priliku za privatne izlete i kupanje u kristalno čistim vodama bez gužvi.

3. Monemvasia

Poznato po: Srednjovekovnom gradu koji je izgrađen na steni i povezan s kopnom malim mostom, pružajući romantičan osećaj putovanja kroz vreme.

Manje poznate zanimljivosti:

U gradu ne postoje automobili, što dodatno doprinosi njegovom šarmu. Romantične šetnje uskim srednjovekovnim ulicama, uz mogućnost istraživanja skrivenih prolaza i dvorišta, čine Monemvasiju idealnom za parove koji traže mir i intimnost.

4. Amorgos

Poznato po: Kristalno čistim vodama i netaknutoj prirodi, kao i manastiru Hozoviotissa smeštenom na litici iznad mora.

Manje poznate zanimljivosti: Amorgos nudi nekoliko staza za pešačenje koje vode do izolovanih plaža i drevnih ruševina, što parovima pruža priliku za avanturu i otkrivanje skrivenih dragulja ostrva daleko od uobičajenih turističkih ruta.

5. Symi

Poznato po: Šarenim neoklasicističkim zgradama i mirnom ambijentu.

Manje poznate zanimljivosti: Symi ima bogatu tradiciju izrade spužva, a posetioci mogu organizovati izlet brodom do obližnjih spužvarnica gde mogu naučiti o ovoj zanimljivoj lokalnoj industriji. Takođe, ostrvo nudi odlične mogućnosti za snorkeling i ronjenje u svojim bistrim vodama.

Avanturistički turizam u Grckoj – Gde ići za aktivni odmor

Grčka je sjajan izbor za ljubitelje avanturističkog turizma, sa svojim raznolikim pejzažima koji uključuju planine, rijeke, šume i more. Pored popularnih aktivnosti kao što su jedrenje i ronjenje, postoje i brojne manje poznate avanture koje možete istražiti. Evo nekoliko destinacija idealnih za aktivni odmor sa dodatnim manje poznatim zanimljivostima koje ih čine posebnim:

1. Krit

Aktivnosti: Planinarenje, biciklizam, kajaking.

Manje poznate zanimljivosti: Krit nudi brojne kanjone idealne za kanjoning, poput kanjona Samarija, jednog od najdužih u Evropi. Manje poznati, ali podjednako impresivni, je kanjon Imbros koji pruža jednako dramatične pejzaže ali sa manje gužve.

2. Epir

Aktivnosti: Rafting, planinarenje, paragliding.

Manje poznate zanimljivosti: Epir je dom reke Voidomatis, poznate po jednoj od najčistijih voda u Evropi, idealne za rafting. Takođe, u ovom regionu se nalazi tradicionalno selo Zagori, sa izvanrednom arhitekturom i brojnim kameno izrađenim mostovima.

3. Pelion

Aktivnosti: Planinarenje, jahanje, biciklizam.

Manje poznate zanimljivosti: Pelion nudi “Put kestena”, stazu koja prolazi kroz stare šume kestena, idealna za jesenje planinarenje. Takođe, ovaj region je poznat po svojim tradicionalnim “mule paths”, koje su nekad koristili mještani a sada služe za trekking.

4. Kalampaka i Meteora

Aktivnosti: Stenovit alpinizam, planinarenje.

Manje poznate zanimljivosti: Pored čuvenih manastira na vrhovima stena, Meteora nudi i mogućnost boulderinga (penjanja na stene bez osiguranja) na nekoliko lokacija oko stena koje su manje poznate i manje posjećene, što pruža jedinstveno iskustvo penjanja.

5. Olimp

Aktivnosti: Planinarenje, alpinizam, skijanje.

Manje poznate zanimljivosti: Dok je planina Olimp poznata po svojim mitološkim pričama i izazovnim stazama za planinarenje, manje je poznato da ovaj region nudi i odlične uslove za zimski turizam, uključujući skijanje i snowboarding u zimskim mesecima.

6. Samotraki

Aktivnosti: Planinarenje, kajaking, istraživanje prirodnih vrela.

Manje poznate zanimljivosti: Ostrvo Samotraki je poznato po svojim mističnim vodopadima i prirodnim vrelima, kao i “Vathres”, prirodnim bazenima koji se formiraju u stenovitim oblastima i idealni su za kupanje u potpuno prirodnom okruženju.

Relaksacija i wellness u Grckoj – Mesta za opuštanje i obnovu

Grčka nudi brojne mogućnosti za relaksaciju i wellness, od tradicionalnih spa centara do jedinstvenih prirodnih fenomena koji omogućavaju opuštanje i obnovu. Osim poznatih spa resorta i wellness centara, postoje i manje poznate destinacije i aktivnosti koje mogu obogatiti vaš boravak. Evo nekoliko predloga:

1. Ikaria

Poznato po: Ikaria je poznata kao jedna od “plavih zona” sveta gde ljudi žive izuzetno dugo uz visok kvalitet života.

Manje poznate zanimljivosti: Ostrvo nudi termalne izvore u mestu Therma, gde se vode prirodno zagrevaju geotermalnom energijom i smatraju se izuzetno terapeutskim zbog svojih mineralnih svojstava. Osim toga, spor tempo života i lokalne festivalske tradicije doprinose opštem osećaju blagostanja.

2. Santorini

Poznato po: Luksuznim hotelima i nezaboravnim pogledima na kalderu.

Manje poznate zanimljivosti: Santorini takođe nudi vinoterapiju, tretmane koji koriste grožđe i vinske ostatke, poznate po antioksidantskim svojstvima. Ovi tretmani su savršeni za detoksikaciju i osvežavanje kože.

3. Evia

Poznato po: Jedno od najvećih grčkih ostrva, pristupačno iz Atine.

Manje poznate zanimljivosti: Na severu Evie nalaze se Edipsos termalni izvori, koji su popularni još od antičkih vremena. Ove vode bogate su mineralima i idealne su za tretmane koji pomažu kod reumatskih i kožnih oboljenja.

4. Loutraki

Poznato po: Svojim kazinom i jasno plavim vodama.

Manje poznate zanimljivosti: Loutraki je dom jednog od najpoznatijih termalnih spa centara u Grčkoj, koji nudi širok spektar tretmana, uključujući hidroterapiju i fangoterapiju. Takođe, u blizini se nalazi Vouliagmeni jezero, prirodno jezero sa terapeutskim svojstvima.

5. Peloponez

Poznato po: Istoriji i prelepim pejzažima.

Manje poznate zanimljivosti: Na Peloponezu se nalazi nekoliko manje poznatih wellness destinacija, uključujući Gialova lagunu koja nudi blato bogato mineralima za prirodne spa tretmane na otvorenom.

6. Kos

Poznato po: Lepim plažama i historijskim lokacijama.

Manje poznate zanimljivosti: Kos je dom Asklipion centra, drevnog mesta povezanog sa Hipokratom, ocem medicine. Ovo mesto nije samo istorijski važno, već i mesto koje nudi mir i tišinu, idealno za meditaciju i refleksiju.

Mesta za gurmane u Grckoj – Mesta gde mozete probati tradicionalnu hranu grcke

Grčka kuhinja je širom sveta poznata po svojoj raznolikosti, autentičnosti i ukusima koji osvajaju sva čula. Pored uobičajenih gastronomskih centara poput Atine i Soluna, postoje i mnoge druge destinacije u Grčkoj koje nude izuzetna kulinarska iskustva. Evo nekoliko destinacija poznatih po svojoj izvrsnoj hrani, uz neke zanimljive činjenice koje ih čine posebno privlačnim za ljubitelje gastronomije.

1. Krit

Poznato po: Bogatoj i raznovrsnoj kuhinji sa snažnim uticajem mediteranskih sastojaka.

Zanimljive činjenice: Krit je poznat po upotrebi divljeg začinskog bilja i lokalnog maslinovog ulja, koje se smatra jednim od najkvalitetnijih u svetu. Posebnost ostrva je “Dakos”, tradicionalno jelo od suvog hleba natopljenog u maslinovo ulje, prekrivenog seckanim paradajzom i mirođijom, te posutog feta sirom.

2. Lesvos

Poznato po: Izvanrednim maslinovim uljem i izuzetnom ouzu.

Zanimljive činjenice: Lesvos ima jednu od najstarijih tradicija destilacije ouza u Grčkoj. Ostrvo takođe nudi jedinstvene siri poput “Ladotyri”, sira koji se čuva potopljen u maslinovom ulju, dajući mu poseban ukus i teksturu.

3. Thessaloniki

Poznato po: Statusu gastronomske prijestolnice Grčke, sa mnoštvom uličnih hrana, restorana i slastičarnica.

Zanimljive činjenice: Thessaloniki je poznat po svojim slatkim pita hlebovima, poput “Bougatsa”, koje možete naći samo u ovoj regiji. Sajam hrane koji se održava svake godine privlači gurmane iz cijelog sveta.

4. Santorini

Poznato po: Jedinstvenim vinima i specijalitetima.

Zanimljive činjenice: Ovo ostrvo proizvodi posebne sorte paradajza poznate kao “Santorini cherry tomatoes”, koje su manje i slatkaste, često korištene u salatama ili kao prilog. Takođe, Santorini je poznat po svojim vinima, kao što je “Assyrtiko”, koje se uzgaja u vulkanskom tlu dajući vinu jedinstveni mineralni ukus.

5. Corfu (Krf)

Poznato po: Uticaju italijanske i venecijanske kuhinje na tradicionalne grčke recepte.

Zanimljive činjenice: Corfu nudi jedinstvena jela kao što su “Pastitsada”, goveđi ragu serviran sa specijalno začinjenom pastom, i “Sofrito”, jelo od govedine u belom vinskom sosu sa puno belog luka, što odražava italijanski uticaj na lokalnu kuhinju.

6. Rhodes (Rodos)

Poznato po: Mešavini grčke, turske i sredozemne kuhinje.

Zanimljive činjenice: Rodos je dom za “Melekouni”, tradicionalni slatkiš napravljen od sezama i meda, koji se obično daje na venčanjima kao simbol plodnosti i blagostanja.