Vi zamislite – mi ostvarimo!

PORTUGALSKA TURA

GIMARAEŠ – BRAGA – BOM ŽEZUS – PORTO – AVEIRO – KOSTA NOVA – NAZARE – ALKOBASA – OBIDOŠ – LISABON – SINTRA – KAŠKAIŠ

Cena

Od

1059€
Trajanje od

6 DANA/ 5 NOĆI - SVI OBILASCI UKLJUČENI U CENU!

Polazak:

06. OKTOBAR 2024

O putovanju

Porto, drugi po veličini grad u Portugaliji. Ime vuče korene od naziva starorimskog grada na datom mestu koji se zvao Portus Kale. Od datog naziva je izveden ne samo naziv današnjeg grada (koji znači luka), nego i naziv države. Portugalci često grad nazivaju prosto luka, sa određenim članom O ispred (O Porto), pa se stoga u nekim jezicima ustalio oblik naziva Oporto. Romantici vole drugo objašnjenje i insistiraju da je konfuzija nastala davno kada su stranci pogrešno pročitali nazive na buradima vina koja su se prevozila tokom reke Duro (Douro). Porto nudi mnogo više od jezičkih akrobacija. On je grad mostova, spoj tradicionalnog i modernog, interesantan i harizmatičan i kao takav zauzima važnu poziciju na turitičkoj mapi sveta. Centralni bulevar Avenida dos Aliados, obale reke Duro zaštićene od strane UNESCO-a, crkva Sao Francisco i Santa Clara i druge impresivne građevine učiniće vaš boravak drugačijim. Porto je dom jedne od najlepših knjižara na svetu Lello. Sagrađena 1906, liči na mesto iz bajke. Neogotska spoljašnjost krije magičan enterijer ukrašen vitražima, providnim podovima i stepeništem boje crvenog karanfila. Domicilno stanovništvo kaže se da je upravo ta radnja inspirisala J. K. Rouling da smisli scenografiju za Harija Potera.
Lisabon, glavni grad Portugalije, smešten na obalama reke Težo, najduže reke Iberijskog poluostrva, prostire se na sedam brežuljaka. U XVII veku grad je pretrpeo veliki zemljotres u kom je poginulo oko 90 000 ljudi tako da je većina građevina tog doba koju su za sobom ostavljali brojni vladari uništena. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala. Grad obiluje prelepim građevinama nastalim posle zemljotresa 1755. godine. Prepoznatljiv je po Lisabonskoj katedrali koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce grada, zatim kuli Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja, tvrđavi Sv. Đorđa, Alfami-najstarijem delu grada, brojnim muzejima,  restoranima i gostoljubivom narodu.

Program putovanja:

1.dan (6.oktobar)           Beograd – Porto
Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” dva i po sata pre leta za Porto na liniji JU568 u 13.50h. Dolazak u Porto u 16.35h. Nakon sletanja i pasoške kontrole transfer do hotela. Smeštaj u hotel Axis 4*. Slobodno veče ili mogućnost odlaska u kratku šetnju sa vodičem. Noćenje.
2.dan (7.oktobar)           Porto – Gimaraeš – Braga – Bon Žezus
Doručak. Odlazak na celodnevni izlet za severni Portugal. Obilazak Gimaraeša koji još zovu i kolevkom Portugala. Upravo ovde je rođen 1109 godine, prvi portugalski kralj Alfonso Henrikes, čija se statua nalazi ispred Palate Vojvoda od Brage iz XV veka. Šetnja do Dukal palate koja je srednjovekovno imanje i bivša rezidencija prvih vojvoda od Brage, koja se nalazi u istorijskom centru Gimaraeša (ulaznica uključena u cenu). Nastavak putovanja za Bragu, glavni grad provincije Minho koja je u vreme Rimljana bila sedište Galicije (sadašnje Španije). Šetnja do poznate katedrale (ulaznica uključena u cenu), a zatim poseta svetilištu Bom Žezus koje se nalazi na brdu (na visini od 1.315 m) iznad samog grada i do koga vodi velelepno barokno stepenište. Povratak u Porto. Noćenje.
03.dan (8.oktobar)           Porto – Aveiro – Kosta Nova – Nazare
Doručak. Napuštanje hotela u Portu. Odlazak na panoramski obilazak grada Porto. Najveća znamenitost grada je njegovo staro jezgro, koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a, gde se nalazi niz trgova sa uskim ulicama i brojnim crkvama, palatama i zdanjima. Od pojedinačnih građevina potrebno je spomenuti gradsku katedralu, koja je izgrađena u XVII veku u baroknom stilu, i Staru berzu sa veoma lepim “Arapskim salonom”. Železnička stanica S. Bento je jedna od najlepših železničkih stanica na celom svetu gde su zidovi i plafon prekriveni sa 22.000 pločica. Nastavak putovanja ka Aveiru. Aveiro je značajan grad u Portugalu, smešten u njenom zapadnom delu, 80 km južno od Porta. Grad je središte istoimenog okruga Aveiro, gde time čini jednu od opština. Kroz Aveiro je prokopano nekoliko kanala, pa grad s toga nazivaju “Portugalskom Venecijom”. Nastavak putovanja ka Kosta Novi, područje koje se nalazi 12 km južno od Aveira, glavnog grada u centralnom Portugalu. Sama Costa Nova je oblast koja je podeljena lagunom od kopna i uglavnom je poznata po šarenim kućama koje se nalaze duž ulica. Šarene kuće su prvo služile ribarima za skladištenje svog ribarskog materijala, počele su kao male kolibe izgrađene od lokalnih materijala, na vrhovima kočića u pesku koje su ofarbali u crveno. Ribari su zatim preuredili kućice u letnjikovce koji su služili za boravak njihovih porodica dok pecaju. Nastavak putovanja ka poznatom turističkom letovalištu Nazare. Smeštaj u hotel Miramar Sul 4*. Noćenje.
04.dan (9.oktobar)           Nazare – Alkobasa – Obidoš – Lisabon
Doručak. Napuštanje hotela u mestu Nazare. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, a danas živopisno i užurbano turističko letovalište sa dugim peščanim plažama na obali Atlanskog okeana, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Nastavak putovanja do Alkobase. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvećoj crkvi u čitavom Portugalu iz XII i XIII veka, koji je na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije –kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti. Nastavak putovanja ka Obidošu, drevnom gradiću izuzetnog šarma koji je pod zaštitom UNESCO-a, tako da svoj izgled nije menjao skoro čitav vek. Njegove uske krivudave uličice popločane kamenom i ukrašene zelenilom i cvećem odišu romantikom, arhitektura pleni lepotom i jednostavnošću. Nastavak vožnje do Lisabona. Kratka panoramska tura i upoznavanje sa najznačajnijim znamenitostima Lisabona: Pombalov trg, Avenija Slobode, Trg Restauradores, Rosio, Kuća kljunova, Trg Komersio, Belem kula, Manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkrićima…  Smeštaj u hotel Nacional 3*. Noćenje.
05.dan (10.oktobar)           Lisabon – Sintra – Kabo da Roka – Kaškaiš
Doručak. Odlazak na celodnevni izlet za Sintru, Kabo da Roka i Kaškaiš. Odlazak do Sintre, slikovitog gradića udaljenog od Lisabona oko 30 km. Opasan šumovitim brdima i sa specifičnom mikro klimom, vekovima je bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910 godine. Brdima koja okružuju mesto dominiraju zidine mavarskog utvrđenja. Šetnja gradićem koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1995 godine. U ovom živopisnom okruženju na periferiji istorijskog centra Sintre nalazi se palata Kinta da Regaleira (ulaznica uključena u cenu). Kinta da Regaleira je dizajnirana i izgrađena krajem 1800-ih godina, i smatra se jednom od glavnih turističkih atrakcija Sintre, UNESCO ju je klasifikovao kao mesto svetske baštine u okviru “Kulturnog pejzaža Sintre”. Imanje se sastoji od romantične palate i kapele, kao i parka koji sadrži jezera, pećine, bunare, fontane… Palata je poznata kao “Palata Monteira milionera“ koja je zasnovana na nadimku njenog najpoznatijeg bivšeg vlasnika Antonija Augusta Karvalja Monteria. Palatu je projektovao italijanski arhitekta Luiđi Manini. Nastavak putovanja ka Kabo da Roka, koja je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično ispisane na kamenom obelisku smeštenom na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlanski okean. Nastavak putovanja ka mestu Kaškaiš, nekada starom ribarskom naselju, a sada poznatom turističkom mestu koje je šetalištem spojeno sa Eštorilom. Ovo modensko letovalište se nalazi 25 km zapadno od Lisabona, zbog velikog kazina poredi se sa Monte Karlom. Poznat je po velikom broju golf terena, luksuznih hotela i raskošnih vila nekadašnjih kraljeva, careva i aktuelnih svetskih bogataša. Povratak u hotel. Noćenje.
06.dan (11.oktobar)           Lisabon – Beograd
Doručak. Odjavljivanje iz hotela i slobodno vreme za individualne aktivnosti i obilaske. Transfer do aerodroma. Let za Beograd na liniji JU563 u 16.05h. Dolazak u Beograd u 20.55h. Kraj programa.

Cene i smešaj:

HOTEL AXIS 4*, Porto https://www.axishoteis.com/axis-porto.html?
Axis Hotel se nalazi pored kampusa Porto univerziteta, na 3 km udaljenosti od UNESCO svetske baštine – starog jezgra grada. Hotel poseduje 145 soba i svaka od njih ima kupatilo, fen, klima uređaj, sef, mini bar, TV, terasu i wi fi internet. Gostima hotela su na raspolaganju restoran, bar, zatvoreni bazen, spa i wellness centar.
HOTEL MIRAMAR SUL 4*, Nazare  https://www.miramarnazarehotels.com/
Miramar Sul 4* se nalazi na odličnoj lokaciji, 10 minuta od portugalske severne plaže, 5 minuta vožnje od svetionika Nazare i u neposrednoj blizini luke. Hotel raspolaže sa 62 smeštajne jedinice, koje su moderno uređene, u svakoj sobi gostima su na raspolaganju fen za kosu, besplatan wi fi internet, TV, mini bar. Sve sobe su klimatizovane. Poseduje otvoreni i zatvoreni bazen, bar u hotelu, bar na plaži,  lobi, sale za konferencije i poslovni prostor.
HOTEL NACIONAL 3*, Lisabon https://www.hotel-nacional.com/
Hotel Nacional je gradski hotel i nalazi se na samo 200 m od trga Markes de Pompal, a metro stanica je nekoliko minuta hoda. U svakoj od 66 soba ima kupatilo, fen, klima uređaj, TV, mini bar, sef i wi fi internet. Hotel ima svoj restoran, gde se služi doručak koji je na bazi švedskog stola i bar.
Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovih hotela sličnim hotelima iste kategorije.

U cenu aranžmana su uključeni:

• Avio prevoz na relaciji Beograd-Porto, Lisabon-Beograd kompanijom Air Serbia
•Aerodromske takse 77€ (na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u agenciji u dinarskoj protivvrednosti)
• 2 noćenje sa doručkom u hotelu 4* u standardnim sobama Porto
• 1 noćenje sa doručkom u hotelu 4* u standardnim sobama Nazare
• 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u standardnim sobama Lisabon
• Sve transfere i razgledanja prema programu putovanja
• Ulaznice za: Palata Dukal u Gimaraešu, Katedrala u Bragi, Palata Kinta da Regaleira u Sintri
• Usluge vodiča-pratioca grupe na srpskom jeziku
• Organizaciju putovanja

U cenu aranžmana nisu uključeni:

• Ulaznice za lokalitete koje u programu nisu navedene kao uključene
• Putno zdravstveno osiguranje
• Gradsku taksu u iznosu od 2€ dnevno po osobi, plaćanje na recepciji hotela (Porto, Nazare i Lisabon)

Načini plaćanja:

Cene su izražene u Eurima (osim ako drugačije nije definisano programom putovanja). Plaćanje se vrši u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan rezervacije. U slučaju poremećaja na tržištu roba i usluga, organizator zadržava pravo korigovanja cena za neplaćeni deo aranžmana.
1. UPLATA DO POLASKA – prilikom rezervacije uplaćuje se 40% akontacije od cene aranžmana, a ostatak najkasnije 21 dan pre polaska.
2. PLATNIM KARTICAMA – Visa, Visa Electron, Master, Maestro, Dina
3. PLAĆANJE NA RATE – bez kamate, kreditnim karticama Banca Intesa (do 6 mesečnih rata prilikom rezervacije).
4. UPLATA ČEKOVIMA GRAĐANA U VIŠE RATA – uplata akontacije od 40% prilikom rezervacije, ostatak uplate čekovima građana do 6 mesečnih rata, koje je potrebno deponovati organizatoru prilikom uplate avansa. Rate dospevaju svakog 01/10/20.umesecu. Konkretan dogovor u agenciji.
5. PREKO RAČUNA – uplata na račun VOS Travel-a.
6 ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM – sa firmama sa kojima organizator ima ugovor.

Važne napomene:

OSIGURANJE:
Prodavac na ovlašćenom prodajnom mestu dužan je da ponudi putniku zdravstveno putno osiguranje i informiše ga o postojanju osiguranja od otkaza aranžmana prema uslovima i tarifama osiguravača. U poslovnicama VOS Travel-a moguće je, uz fotokopiju prve strane pasoša, pribaviti polisu osiguravača koja pokriva, u slučaju potrebe, od prvog do poslednjeg dana putovanja troškove lečenja i bolničke troškove do iznosa od 35 000 evra. U slučaju nastanka osiguranog slučaja, u toku putovanja, dovoljno je prezentovati pasoš i pomenutu polisu za pokriće svih troškova u roku utvrđenim uslovima zdravstvenog putnogo siguranja. Ukoliko putnik poseduje neku drugu individualnu polisu zdravstvenog putnog osiguranja, molimo da se kod te osiguravajuće kompanije informiše o proceduri aktiviranja iste.

VIZA I PUTNA DOKUMENTA:
Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze. Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (dozvoljena novčana sredstva, zdravstveno osiguranje…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU ili izlaz iz RS.
Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Pasoš mora biti važnosti minimum 6 meseci nakon povratka sa putovanja (minimum 180 dana nakon povratka). Molimo putnike da posebnu pažnju obrate na dečije pasoše, budući da se isti izdaju sa kraćim periodom važenja.
Putnik se obavezuje da će prilikom rezervacije navesti ispravne podatke koji podrazumevaju sledeće: ime i prezime kako je navedeno u pasošu, datum rođenja, kontakt telefon, adresu stanovanja i kontakt mail adresu. Putnik se obavezuje da dostavi dodatno tražene podatke ukoliko su dodatni podaci potrebni za realizaciju putovanja. Ukoliko putnik u bilo kom trenutku priloži neispravne ili delimično neispravne podatke koji mogu za posledicu imati naknadne finansijske troškove – putnik (nosilac rezervacije) se obavezuje da isti trošak snosi, te takvi troškovi ne mogu ići na teret agencije Odeon World Travel. Agencija Odeon World Travel ne može biti odgovorna za netačne ili delimično tačne podatke putnika koje je putnik prijavio prilikom rezervacije.

SMEŠTAJ:
U najvećem broju smeštajnih objekata u smeštajne jedinice se ulazi posle 14:00h, a iste se napuštaju najkasnije do 10:00h poslednjeg dana boravka. Ukoliko gost želi da zadrži duže sobu, obavezan je da izvrši najavu recepciji hotela, kao i da sam plati ovu dodatnu uslugu.
U svim hotelima dodatni-pomoćni kreveti rade se na upit. Skrećemo putnicima pažnju da su pomoćni kreveti manjih dimenzija od standardnih, obično drvene ili metalne kontrukcije ili na razvlačenje i da mogu bitno uticati na komfor u smeštajnoj jedinici.
Deca 0-2 god. nemaju svoj krevet, dele sa odraslima. Krevetac za bebe se radi na upit i dodatno se plaća u većini hotela. Molimo putnike da se o cenama i uslovima najma krevetca informišu u agenciji.
Svi opisi, fotografije i podaci o smeštajnim objektima su preuzeti sa zvaničnih internet prezentacija ili dobijeni od lokalnih partnera. Smeštajni objekti zadržavaju pravo da usled objektivnih okolnosti izmene ili ukinu neke od sadržaja/usluga. Kategorizacija smeštajnih objekata odgovara lokalnoj kategorizaciji objekata koju propisuje nadležno Ministarstvo zemlje putovanja.
Funkcionisanje klima uređaja u smeštajnim objektima zavisi od sezonalnosti i politike samog objekta.

NAPOMENA:
U slučaju neadekvatnog smeštaja ili bilo kog drugog problema, mole se putnici da o tome obaveste ORGANIZATORA PUTOVANJA i predstavnika prvog dana boravka. Molimo vas da se u slučaju bilo kakve incidentne situacije (krađa, tuča, saobraćajna nezgoda…) obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da vam pomogne u posredovanju između vas i nadležnih organa.

Molimo putnike da pažljivo pročitaju PROGRAM PUTOVANJA, INFORMACIJE I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA jer oni čine sastavni deo ugovora i obavezujuće su za obe ugovorne strane

MINIMALAN BROJ PUTNIKA ZA REALIZACIJU PROGRAMA JE 20
Ukoliko broj putnika bude manji, putovanje je moguće realizovati uz doplatu.
KRAJNJI ROK ZA OBAVEŠTAVANJE PUTNIKA ZA SLUČAJ OTKAZIVANJA ILI PROMENE PROGRAMA PUTOVANJA OD STRANE AGENCIJE JE 7 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

Cenovnik br. 2 od 28.05.2024.
OTP br. 114/2021 od 12.10.2021.god, kategorija licence A
Garancija putovanja broj 2701355, važi od 01.10.2022. god.