Vi zamislite – mi ostvarimo!

ZEMLJE BALTIKA I SKANDINAVIJE TURA

LETONIJA – ESTONIJA – ŠVEDSKA – FINSKA RIGA – TALIN – STOKHOLM – HELSINKI

Cena

Od

1295€
Trajanje od

9 DANA/8 NOĆENJA

Polazak:

03. AVGUST - SVI OBILASCI U CENI ARANŽMANA!

O putovanju

Baltičke zemlje (Estonija, Latvija, Litvanija) i skandinavske zemlje (Švedska i Finska) sjedinjuju bogata kulturna baština i impresivna prirodna lepota.

Riga, glavni grad Latvije, poznata je po svojoj srednjevekovnoj arhitekturi, dok je Talin, glavni grad Estonije, čuven po dobro očuvanom starom gradu s utvrdama i crkvama.

Stockholm, glavni grad Švedske, prostire se na mnogim ostrvima i povezan je mrežom mostova, a poznat je po modernoj arhitekturi, muzejima i kulturnoj sceni. Helsinki, glavni grad Finske, smešten je uz obalu Baltičkog mora te je poznat po svojoj finskoj sauni, dizajnu i arhitekturi Art Nouveau stila.

Sve ove zemlje dele bogatu istoriju, tradiciju i naglašenu povezanost s prirodom, čineći ih popularnim odredištima za putnike željne istraživanja severne Europe.

Vos Travel Vas vodi u baltičko – skandinavsku avanturu. Dobrodošli!

Program putovanja:

1.dan/03.Avgust Beograd – Riga
Okupljanje na aerodromu Nikola Tesla u 00:45h. Prijava za let za Rigu u 02:45h na liniji BT488. Dolazak u Rigu u 06:00h. Transfer do hotela, u sobe je moguće ući nakon 15:00h. Stvari se mogu ostaviti na recepciji u sobi za prtljag. Slobodno vreme za doručak u individualnoj režiji. U blizini hotela na oko 750m udaljenosti nalazi se gradska pijaca koja predstavlja atrakciju sama za sebe. U okviru pijace nalazi se 5 velikih paviljona sa kutkom za hranu, kafeterijama… Posle kraćeg odmora i doručka, polazak na pešačko razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča u trajanju od 2 sata: živopisne ulice Starog grada, Domska katedrala, crkva Svetog Petra, Švedska kapija, crkva Svetog Jakova, crkva Sv. Marije Magdalene, zgrada Parlamenta, stari zamak u Rigi… Riga je glavni i najveći grad Republike Letonije, koja je nezavisnost od nekadašnjeg SSSR-a stekla 1990-te godine. Kulturni je i ekonomski centar južnog Baltika, smešten nedaleko od ušća reke Daugave u Baltičko more. Sam grad broji oko 620 000 stanovnika, dok čitavo područje Rige ima nešto više od milion stanovnika. Stari grad se nalazi na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine, s obzirom na najveći broj građevina u stilu secesije (jugendstila) u Evropi. Istorija grada započinje antičkom naseobinom Liva, koju je osnovalo staro finsko pleme, na mestu nekadašnje istoimene reke. Moderni istorijski temelji razvoja postavljeni su u XII veku, dolaskom nemačkih trgovaca i krstaša, nakon čega slede vekovi uspona i padova, pre svega zahvaljujući položaju između istoka i zapada. Periodom najvećeg uspona i preporoda, se smatra početak XX veka, nakon Prvog Svetskog rata. Najveći broj znamenitosti je smešten u starom gradu: Riški zamak, crkva Svetog Petra, Veliki i Mali esnafski dom, Barutna kula, zgrada opere, Etnografski muzej, katedrala Svete Marije, crkva Aleksandra Nevskog… Reputaciju nekadašnjeg “severnog Pariza”, Riga brižljivo čuva kroz brojne arhitektonske ali i zabavne sadržaje, poput restorana, barova, noćnih klubova, šoping centara… Riga je u istoriji poznata i kao prvi grad na svetu koji je okitio jelku u vreme Božića, 1510-te godine. Isti „glas“ prati i Talin, ne postoji puno činjenica koje bi posvedočile na temu. Osim ove zanimljivosti, vredno je istaći da je Riga jedan od najzeleniih gradova u Evropi, dok je sama teritorija Letonije pokrivena šumamam više od 50%. Osim istorijskog, kulturnog i prirodnog bogatstva, ono što treba probati tokom boravka jesu lokalni specijaliteti, jer gastronija je drugačija u odnosu na evropsku kuhinju. Nacionalno jelo predstavlja pasulj sa slaninom koji Letonci pripremaju i služe na božićnoj trpezi. Smatra se da donosi sreću i prosperitet. Uz obroke se najčešće piju piva ili tradicionalni letonski balzam – piće slično našoj rakiji koje se pravi od različitih vrsta biljaka, sa dodatkom bibera, đumbira, maline i borovnice, dok je tradicionalna poslastica maizes zupa – puding od hleba sa dodatkom jabuke, cimeta, grožđa, šljive, brusnice i šlaga.
Crkva Svetog Petra jedna je od najstarijih crkvi u gradu, prvi put se pominje 1209-e godine. Prema legendi na njenom krovu nekada je bilo šest vetrokaza u obliku petla. Svih šest je vremenom na različite načine stradalo. Povodom 800 godina postojanja ove crkve, građani Rige su donirali 1970-e godine jednog petla koji i danas stoji na krovu crkve. Ispred crkve se nalazi skulptura gradskih muzičara Bremena, poklon istoimenog grada. Skulpturu čine pas, mačka, petao i magarac koji su predstavljeni kao muzičari nakon što su ih vlasnici odbacili. Prema verovanju ukoliko dodirnete muzičare, imaćete sreću cele godine! Ovo je samo jedna od zanimljivosti koje se mogu sresti prilikom putovanja u Rigu. Slobodno vreme za degustaciju nacionalnih specijaliteta i pića. Noćenje.
2.dan/04.Avgust Riga
Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, razgledanje grada, obilazak Muzeja, Crkvi i ostalih znamenitosti koje ovaj grad pruža. Noćenje.
3.dan/05.Avgust Riga – Parnu – Talin (314km)
Doručak i napuštanje hotela. Polazak autobusom ka Talinu, prestonici Estonije. Više od 50% teritorije Estonije je pokrivena šumama. Ova mala baltička zemlja, iznenađujuće napredna, ima najveći broj start up kompanija po glavi stanovnika. U digitalnom svetu su toliko ispred mnogih da poseduju javne servise koji omogućuju građanima da za manje od 20 minuta otvore firmu ili možda treba spomenuti specijalni program koji omogućava da se postane e-rezident iz bilo kog kraja na svetu. Takođe, Estonija je prva zemlja na svetu koja je usvojila način online političkog glasanja. Na putu je predviđeno zaustavljanje u gradiću na obali Baltika – Parnu. Parnu je popularno letovalište među Estoncima gde se mogu pronaći brojni hoteli, restorani, plaže i ostali turistički sadržaji. Ovaj gradić se nalazi na polovini puta između dve važne baltičke prestonice. Slobodno vreme za pešako razgledanje, ručak ili odmor na plaži. Nastavak putovanja ka Talinu. Dolazak u Talin, smeštaj u hotel, noćenje.
4.dan/06.Avgust Talin – Stokholm (plovidba)
Doručak. Odjava iz hotela sa prtljagom. Prtljag se može ostaviti u sobi za prtljag. Polazak na pešačko razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča. Talin se smatra najbolje očuvanim srednjovekovnim gradom u Evropi. Sve građevine koje ćete imati prilike da vidite ili obiđete su očuvane, tako da svaka uličica Starog grada sa sobom nosi nešto zanimljivo, drugačije i nije čudno što upravo ovaj grad nazivaju muzejom na otvorenom. Stari grad Talin je podeljen na dva dela – Donji i Gornji grad. Na glavnom gradskom trgu u Donjem gradu se održavaju brojni srednjovekovni festivali, koncerti, vašari i ostale manifestacije. Na trgu pored prelepih srednjovekovnih građevina imaćete priliku da vidite i najstariju Skupštinu na celom Baltiku koje je ujedno i simbol grada. Najstarija apoteka na svetu nalazi se upravo u Talinu i radi i danas. Prvi put se spominje u spisima pre 600 godina. U samom muzeju apoteke izloženi su nesvakidašnji i interesantni lekovi poput isušenih žabljih nogu, „rog jednoroga“, napici od zmijske kože i ostale tvorevine koje su se koristile u stara vremena. Prolaz Sv.Katerine, nalazi se na mestu gde se nekada nalazila crkva Sv. Katerine. Čini ga posebnim to što je dom zajedinici tradicinionalnih umetnika koji rade po srednjovekovnim metodama u svom stvaralaštvu. U prolazu se mogu videti i ploče koje su očuvane, a koje su se nekada nalazile na crkvi Sv. Katerine. Talin je nekada imao 8 kapija i 46 tornjeva, polovina je sačuvana, jedna od njih je tkz. Debela Margareta koja je izgrađena kao odbrana od neprijatelja sa mora i da bi impresionirala one koji dolaze iz daleka. U okviru kule nalazi se Pomorski muzej Estonije. Viru kapija, jedan od glavnih ulaza u Stari grad Talin je nešto što treba videti. Bedemi oko grada su izgrađeni u XIV veku i prilično su očuvani celom dužinom. Po prolasku Viru kapije možete videti pijacu cveća. Katedrala Aleksandra Nevskog je najveća i najlepše ukrašena crkva u Talinu, sagrađena je 1894-1900 godine kada je Estonija bila deo Ruskog cartsva. Unutrašnjost katerale je takođe raskošno ukrašena kao i spoljašnjost, 11 masivnih zvona od kojih je najteže skoro 16 tona. Preko puta crkve se nalazi zgrada Parlamenta koje je umetničko delo za sebe. Slobodno vreme za ručak i individualno razgledanje. U popodnevnim satima transfer do luke Talin, ukrcavanje na brod. Smeštaj u kabine, predviđene su kabine klase A (oko 10 m2), poseduju prozor, tuš/wc i TV. Brod je lepo uređen i poseduje brojne sadržaje poput wellness centra, prodavnica, restorana, barova, diskoteku, kao i ugostiteljske lokale sa muzičkim programom. Večera na brodu. Plovidba ka Stokholmu. Noćenje.
5.dan/07.Avgust Stokholm (plovidba)
Doručak. Dolazak u Stokholm oko 10:30. Izlazak sa broda i odlazak sa vodičem do autobusa. Panoramsko razgledanje grada u trajanju od 2 sata gde će se videti ekskluzivne oblasti Sjodermalm, Kraljevsko dramsko pozorište, trg Sergeltorg, Trg Gustava Adolfa, Kraljevska opera, Gradska skupština, Vesternbron most, osmatračnica na 56m nadmorske visine Fjalgatan, Viteško ostrvo, Viteška kuća, Svetilište švedskih kraljeva i Kraljevski vrtovi. Nastavak razgledanja grada peške (1 sat) počinje od Kraljevske palate koja se i danas koristi kao službena rezidencija, zatim Finska crkva, Sveštenička kuća, Nemačka crkva, najuža ulica u Stokholmu, Gvozdeni trg… Stokholm je grad koji ni jednog turistu ne ostavlja ravnodušnim, osim svojih starih zdanja i kulturno-istorijskih spomenika, nudi veselu i vedru atmosferu ulica punih ljudi koji u ovom periodu godine uživaju u Suncu koje im nedostaje tokom duge zime. Slobodno vreme 14:00 – 16:00 časova. Povratak u luku autobusom, povratak na brod. Večera na brodu (večera se poslužuje od 17:00h). Napuštanje Stokholm luke u 17:30. Slobodno vreme za korišćenje sadržaja na kruzeru. Noćenje. Plovidba ka Talinu.
6.dan/08.Avgust Talin
Doručak na brodu. Napuštanje broda i transfer do hotela, smeštaj. Slobodno vreme za individualna razgledanja i odmor. Predlažemo da vreme iskoristite za obilazak parka Kadriorg, park površine 70 hektara gde se nalaze brojne palate kao i sama Predsednička palata. Najznačajnija tačka parka je Labudovo jezero i Japanski vrt. Jul mesec je period idealan za uživanje u bojama i mirisima brojnog cveća koje se može videti u sklopu parka. Noćenje.
7.dan/09.Avgust Talin – Helsinki – Talin
Doručak. Polazak na jednodnevni izlet za Helsinki, brodom. Isplovljavanje je 10:45, dolazak u Helsinki u 13:15h. Putnici tokom vožnje brodom mogu da uživaju u nekom od barova, kafića ili u sunčanju, kao i živoj muzici koja se organizuje na brodu. Brod uplovljava u centar Helsinkija, Katajanokka terminal. Sledi pešačko razgledanje grada u trajanju od 2 sata u pratnji vodiča. Helsinki ima oko milion stanovnika, dok cela zemlja ima oko 5 miliona stanovnika. Slabo je naseljena, ali vrlo razvijena i bogata u prirodnim resursima. Zahvaljujući tome, ubraja se u najrazvijenije zemlje sveta sa jednom od najviših standarda u svetu. Helsinki nema dugu istoriju. Osnovao ga je 1550-e godine švedski kralj Gustav Vaza. Tokom boravka u Helsinkiju imaćete prilike da obiđete Katedralu Uspenski, jednu od najupečatljivijih zdanja u gradu. Građena je u drugoj polivini XIX veka, po projektima ruskog arhitekte predstavlja najveću rusku pravoslavnu crkvu van Rusije. Unutrašnjost je takođe bogato dekorisana.  Nastavak ture, Narodna biblioteka sa najmanjim spomenikom, Predsednička palata, pijačni trg, istorijski deo grada – Trg Senata, Helsinška katedrala, spomenik  kobasici. Čuvena zgrada Železničke stanice je postala simbol stvaranja moderne finske nacionalne arhitekture, kao i zgrada Parlamenta koju okružuju statue finskih predsednika. Slobodno vreme u periodu od 15:30-20:00h za individualna razgledanja. Mogućnost kupovine konzerviranog mesa losa i medveda, džema od posebne vrste žuto-narandžaste maline, likera Lakka ili degustacija tople čokolade ili kafe sa likerom od nane. Ne propustite kupovinu čokolade sa ljutom paprikom. Povratak na brod u 20:30, isplovljavanje ka Talinu u 21:00, dolazak u Talin u 23:30h. Transfer do hotela, noćenje.
8.dan/10.Avgust Talin – Rocca Al Mare
Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Predlažemo odlazak gradskim prevozom (cena oko 2€ po pravcu) do muzeja na otvorenom – Rocca Al Mare Museum (ulaznica je 12€ u momentu objavljivanja programa). Muzej se nalazi u mirnom primorskom delu Rocca Al Mare koji je od Talina udaljen oko 6,5 km. Osnovan je 1957-e godine, poseduje 72 objekata i prostire se na velikoj zelenoj površini od 79 hektara. U pitanju je „zeleni muzej“ u kojem se čuvaju seosko nasleđe i tradicionalni način života. Imaćete priliku da se upoznate sa rustičnom stranom estonske istorije i kulture. Ovde se može videti kako je društvo živelo u periodu od XVIII do XX veka. Unutar muzeja nalazi se 14 seoskih kuća, crkva, škola, vatrogasna stanica, prodavnice, mlinovi i ribarske kućice i ostave duž mora. U sklopu muzeja moguće je kupiti rukotvorine. Tokom boravka u muzeju predlažemo da obiđete jedan od ugostiteljskih objekata i probate tradicionalna estonska jela. Više informacija o samom muzeju dostupno je putem linka https://evm.ee/en. Individualan povratak u hotel, noćenje.
9.dan/11.Avgust Talin – Beograd
Doručak. Odjava iz hotela, stvari je moguće ostaviti na recepciji u sobi za prtljag do polaska na transfer na aerodrom. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Predlažemo da dan iskoristite za obilazak Muzeja Hidroaviona (ulaznica je oko 10€). Muzej je od centra Talina udaljen 2,5km i do muzeja vodi javni gradski prevoz (karta je oko 2€).  U pitanju je pomorski muzej otvoren 2012-e godine. Nalazi se u luci u Talinu, u zgradi čija je prvobitna namena bila hangar za hidroavione. U samom muzeju moguće je videti autentičnu podmornicu Lembit iz 1930-e godine i primerak ledolomca na parni pogon. Muzej se prostire na tri nivoa: vazdih, na moru i ispod površine mora. Poseduje simulatore podmornica i letenja kao i bazen u kojem posetioci mogu da plove minijaturnim brodovima. U sklopu muzeja nalazi se kafeterija sa laganim užinama i suvenirnica. Individualan povratak u hotel. Transfer na aerodrom. Let za Rigu u 21:40h na liniji BT318. dolazak u Rigu u 22:30h. Nastavak putovanja za Beograd u 23:25h na liniji BT487. Dolazak u Beograd iza ponoći u 00:40h. Završetak programa.

Cene i smešaj:

Hestia Hotel Draugi 4* Riga (dva noćenja) www.hestiahotels.com/draugi/en/
Hotel se nalazi u istorijskom delu grada Rige, na pešačkoj udaljenosti od svih atrakcija grada. Sobe hotela su uređene u klasičnom evropskom stilu, svaka ima kupatilo, klima uređaj, sef, fen, set za čaj/kafu, TV i wi fi konekciju. Doručak se poslužuje u restoranu hotela.
Metropol Spa hotel 4* Talin (četiri noćenja) www.metropol.ee/spa/
Hotel Metropol Spa se nalazi u srcu grada Talina, na svega par minuta hoda od gradskg jezgra. Od aerodroma je udaljen 4km. Poseduje 137 soba, svaka ima kupatilo klima uređaj, TV, sef, mini bar, fen i wi fi konekciju. Hotel poseduje sjajno opremljen spa centar u sklopu kog se nalazi finska sauna, aroma sauna, parno kupatilo, slana soba, 4 đakuzi kade, bazen, soba za kozmetičke tretmane. U sastavu hotela se nalazi restoran u kojem gosti mogu uživati u a la carte uslugama, kao i hotelski bar koji poslužuje osvežavajuća i vitaminska pića.
Brodska kuća Tallink (2 noćenja)
https://en.tallink.com/en/baltic-queen-tallink-cruise-ship-stockholm-tallinn
Smeštaj u kabini A class (10 m2) sa prozorom, kupatilom (tuš/wc) i TV-om. Brod poseduje mnogo sadržaja namenjenih zabavi. Usluga na brodu je polupansion (doručak i večera). Više o krstarenju gosti mogu dobiti putem linka https://www.youtube.com/watch?v=6q5V83zAHOs
Brodska kuća Viking Line – dnevna plovidba do Helsinkija
https://www.vikingline.com/the-group/viking-line/vessels/ms-viking-xprs/
Brod putuje 2,5h do Helsinkija. Kabine nisu potrebne. Poseduje brojne sadržaje za zabavu.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 1.295 EUR

U cenu aranžmana su uključeni:

– Avionski prevoz sa pripadajućim taksama (158€) na relaciji Beograd – Riga, Talin – Riga – Beograd, podložno promeni do momenta izdavanja avio karata
– Transfere prema programu
– Obilaske prema programu
– Dva noćenja u hotelu 4* u Rigi na bazi noćenja sa doručkom
– Četiri noćenja u hotelu 4* u Talinu na bazi noćenja sa doručkom
– Dva noćenja na brodu Tallink u kabini, kategorije A class, na bazi usluge polupansion tokom vožnje Talin – Stokholm – Talin
– YQ taksu koja se odnosi na brod Tallinink i iznosi 17€ po ptuniku, ukoliko dođe do oscilacije u ceni goriva putnik će biti blagovremeno informisan
– Vožnju brodom na relaciji Talin – Helsinki – Talin
– Usluge lokalnih vodiča
– Usluge vodiča – pratioca grupe na srpskom jeziku
– Organizaciju putovanja

U cenu aranžmana nisu uključeni:

– Putno zdravstveno osiguranje (oko 15eur)
– Boravišne takse koje se plaćaju oko 1eur po putniku po noćenju, plaćanje se vrši na recepciji hotela
– Ostale nepomenute usluge

Načini plaćanja:

Cene su izražene u Eurima (osim ako drugačije nije definisano programom putovanja). Plaćanje se vrši u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan rezervacije. U slučaju poremećaja na tržištu roba i usluga, organizator zadržava pravo korigovanja cena za neplaćeni deo aranžmana.
1. UPLATA DO POLASKA – prilikom rezervacije uplaćuje se 40% akontacije od cene aranžmana, a ostatak najkasnije21  dan pre polaska.
2. PLATNIM KARTICAMA – Visa, Visa Electron, Master, Maestro, Dina
3. PLAĆANJE NA RATE – bez kamate, kreditnim karticama Banca Intesa (do 6 mesečnih rata prilikom rezervacije).
4. UPLATA ČEKOVIMA GRAĐANA U VIŠE RATA – uplata akontacije od 40% prilikom rezervacije, ostatak uplate čekovima građana do 6 mesečnih rata, koje je potrebno deponovati organizatoru prilikom uplate avansa. Rate dospevaju svakog 01/10/20.umesecu. Konkretan dogovor u agenciji.
5. PREKO RAČUNA – uplata na račun Vos Travel-a.
6 ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM – sa firmama sa kojima organizator ima ugovor.

Važne napomene:

U slučaju neadekvatnogs meštaja ili bilo kog drugog problema, mole se putnici da o tome obaveste pratioca grupe i predstavnika lokalne partnerske agencije odmah po smeštaju. Molimo putnike da se u slučaju bilo kakve incidentne situacije (krađa, tuča, saobraćajna nezgoda…) obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da vam pomogne u posredovanju između putnika i nadležnih organa. Pasoš mora važiti najmanje 6 meseci od datuma povratka sa putovanja. Molimo putnike koji nisu državljani RS da se sami raspitaju o viznom režimu, prolasku granica i tranzintom režimu zemalja u koje putuju.

MINIMALAN BROJ PUTNIKA ZA REALIZACIJU PROGRAMA JE 25
KRAJNJI ROK ZA OBAVEŠTAVANJE PUTNIKA ZA SLUČAJ OTKAZIVANJA ILI PROMENE CENE PUTOVANJA OD STRANE AGENCIJE JE 7 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

Cenovnik br. 3. Od 07.03.2024.
OTP br. 114/2021 od 12.10.2021.god, kategorija licence A
Garancija putovanja broj 2701823, važi od 01.10.2023. god.